9 mei 2016

Willemijn van der Vliet, Coach bij de Buzinezzclub Rotterdam

Willemijn: “Ik ben Willemijn van der Vliet, woon in Rotterdam en ben accountmanager bij een actiemarketingbureau in Amsterdam. Ik hou van eten, koken en gezelligheid, ga graag naar festivals en ik ben coach bij de Buzinezzclub Rotterdam. Ik begeleid Moreira. Ik heb altijd aan vrijwilligerswerk gedaan, omdat ook ik verantwoordelijkheid draag voor een leukere wereld en daar wel iets voor moet doen. Enkele maanden geleden zag ik via de community ‘Rotterdamse Nieuwe‘ een oproep voor coaches bij de Buzinezzclub.”

“Het steunen van jongeren met een uitkering om hen weer aan het werk te helpen: op mijn lijf geschreven. Werken met een uitdagende doelgroep, op mijn manier iets positiefs bijdragen aan iemands ontwikkeling en ook nog goed te combineren met mijn baan. Zo gebeurde het dat ik werd gekoppeld aan Moreira, een spontane, aanwezige tante met veel ambitie en een heel klein hartje. Ze is druk bezig om haar eigen bedrijf, een kledingwinkel en webshop, op te bouwen. Dat we een klik hebben, was vanaf het begin al duidelijk. Maar het heeft ons wel wat tijd en energie gekost om ons contact op de rit te krijgen. Voor haar was het onwerkelijk en raar dat iemand bereid is om haar belangeloos te helpen. Voor mij was het moeilijk om haar wantrouwen te begrijpen. Inmiddels zijn we die hobbels al lang gepasseerd, whatsappen en bellen we regelmatig en spreken soms af om even echt bij te praten.“

“Mijn kennis van ondernemerschap is niet groot, maar ik ondersteun Moreira door mijn netwerk beschikbaar te stellen als ik daar mogelijkheden voor zie. Verder bied ik een luisterend oor voor als ze stoom wil afblazen. Ik kan haar een spiegel voorhouden wanneer ze te hard van stapel loopt of alternatieven aandragen als ze iets beter op een andere manier zou kunnen aanpakken. En we kunnen met elkaar lachen. Moeilijk blijft wel om haar ervan te doordringen dat ze er nog lang niet is. Ze kan en moet nog veel leren van anderen. En dat lange termijn belangrijker is dan steeds ‘brandjes blussen’. Tegelijkertijd heb ik af en toe contact met de Buzinezzclub zodat we van beide kanten een vinger aan de pols houden.“

“Voor mij is het ook leerzaam om Moreira te ondersteunen, haar vertrouwen te winnen, te behouden en op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen. Ik vind het inspirerend om te zien hoe gedreven ze is en dat ze zoveel zelfstandig voor elkaar krijgt. Tegelijkertijd is het mooi om verbonden te worden met iemand die zo’n andere achtergrond heeft dan ik. Zonder de Buzinezzclub was ik haar nooit tegengekomen. Ze gunt me een kijkje in haar leven waarbinnen haar verantwoordelijkheden anders zijn dan de mijne. Daar leer ik van. Ik denk net zoveel als dat zij van mij leert. Zo groeien we allebei en daar krijg ik energie van.”