3 maart 2016

Wethouder Van de Burgt reikt certificaten uit in Dordrecht

groepsfoto-3-32016_@

“Ik ben trots op iedereen die de stap uit de uitkering maakt”

Tijdens de Fly-out op 3 maart vierde de Buzinezzclub de bijzondere resultaten van de vestiging in Dordrecht. De Buzinezzclub begeleidt jongeren met een uitkering richting een opleiding, baan of eigen onderneming, met als uitgangspunt de droom van jongeren. Wethouder Van de Burgt was bij de gelegenheid aanwezig om 19 certificaten te overhandigen aan de jongeren die succesvol deel hebben genomen aan de Buzinezzclub. De jongeren die een certificaat ontvingen hebben belangrijke stappen gezet richting de arbeidsmarkt. Gelijktijdig is een nieuwe groep jongeren gestart met het intensieve halfjaarprogramma van de Buzinezzclub.

De aanpak van de Buzinezzclub wordt in vier steden aangeboden met de ambitie om landelijk de strijd aan te gaan met jeugdwerkloosheid. De Buzinezzclub gelooft in jongeren en biedt haar aanpak 100% pay for succes aan. Pas wanneer gemeenten besparen op uitkeringskosten, betalen ze een deel van die besparing uit. De Buzinezzclub biedt jongeren een intensief trainingsprogramma aan en brengt hen in een kansrijk netwerk. De Buzinezzclub in Dordrecht wordt mede mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds, ABN AMRO, Fonds21 en Olympia Uitzendbureau.

Jongeren met een bijstandsuitkering kunnen bij de Buzinezzclub een intensief halfjaarprogramma volgen, bestaande uit dagelijkse trainingen, workshops en persoonlijke coaching. Het uitgangspunt is de droom en het talent van jongeren. Die aanpak werkt en zorgt voor een sterke verkorting van de gemiddelde uitkeringsduur van jongeren.

Wethouder Bert van de Burgt: “Ik ben trots op iedereen die de stap uit de uitkering maakt. De gemeente doet veel om armoede te bestrijden en kansen te bieden aan jongeren, bijvoorbeeld door de Buzinezzclub. Iedereen heeft een talent. Het is belangrijk dat talent te ontdekken en je energie vast te houden. Positieve energie straal je uit en werkt inspirerend!”

Members aan het woord
Op 3 maart ontvingen 19 jongeren een certificaat als bewijs van de enorme groei die zij hebben gemaakt bij de Buzinezzclub. Tijdens de Fly-out deelden zij hun verhaal:

Rilana (opleiding): ”Binnenkort heb ik een toelatingstoets voor een HBO opleiding Toegepast Psychologie. Bij de Buzinezzclub heb ik hier veel voor geoefend. Na mijn propedeuse wil ik doorstuderen aan de universiteit om zo kinderpsycholoog worden.”

Virginia en Cathy (ondernemen & opleiding): “Samen willen we een loungeclub starten voor jongeren met een beperking. We willen feestjes voor hen organiseren zodat ze elkaar ontmoeten en kunnen ontspannen. Het idee hiervoor kwam van één van de jongeren uit de groep! Dit gaan we doen naast onze politieopleiding & opleiding in de detailhandel.”

Robin (werk): “Ik werk nu bij Univar, een chemiebedrijf. Zij specialiseren zich onder anderen in chemicaliën voor de schoonmaak. Het bevalt super goed, ik heb veel vrijheid en leer veel. Ook heb ik inmiddels verschillende certificaten gehaald. Het belangrijkste wat ik bij de Buzinezzclub heb geleerd is pitchen waardoor ik goed heb uit kunnen leggen wie ik ben en wat mij drijft. Dat heeft me enorm geholpen bij mijn sollicitatiegesprek. Ik wil aan anderen meegeven: zet door, iedereen moet ergens beginnen. Als je vol houdt kom je er wel.”

Professionals en ondernemers als Coach bij de Buzinezzclub
Ook speelt het bedrijfsleven een belangrijke rol bij de aanpak van de Buzinezzclub. Onder de noemer ‘Coach’ delen professionals en ondernemer hun kennis met jongeren. Tijdens de Fly-out deelde Coach Vincent en Annemarie hun ervaringen als Coach bij de Buzinezzclub:

Vincent, Coach: “Ik ben betrokken als Coach bij verschillende Buzinezzclub vestigingen. Als professional train ik mensen in communicatievaardigheden. Dat doe ik in het bedrijfsleven, maar nu ook voor de jongeren van de Buzinezzclub. Ik leer hen zich te verplaatsen in hun gesprekspartner. Het is handig om te weten wat anderen zoeken, zodat je bijvoorbeeld bij een sollicitatiegesprek hier op in kunt spelen. Als je dat kunt is het gemakkelijker een match te vinden!”

Annemarie, Coach: “De Buzinezzclub leert jongeren veel in een korte tijd, maar ze moeten het altijd zelf doen. Als Coach kan ik hen hierbij helpen. Ik probeer zakelijk te kijken naar de toekomst: waar staan we nu, en waar willen we naar toe? Ik vind het belangrijk dat jongeren weer dromen en positief kijken naar de toekomst. De Buzinezzclub helpt jongeren daarbij.”