19 januari 2017

“Over 4 jaar heb ik mijn diploma, dat weet ik zeker”

©foto: Jim Gregory, kick-off & fly-out Buzinezzclub Rotterdam

©foto: Jim Gregory, kick-off & fly-out Buzinezzclub Rotterdam

De Rotterdamse Anouk belandde na ontslag in een zwart gat. “Ik baalde dat ik in de bijstand zat omdat ik niet gewend ben om stil te zitten. Deze periode had ik het best zwaar. Ik voelde me toen aardig down.” In februari 2016 kon zij terecht bij de Buzinezzclub waarna ze besloot weer terug naar school te gaan. “Zonder diploma is het lastig om aan de bak te kunnen.” Bij de Buzinezzclub heeft ze kunnen achterhalen wat haar droom is: jongeren begeleiden naar een kansrijke toekomst en ondersteuning bieden bij belangrijke keuzes in het leven. Anouk doet in een interview met de Buzinezzclub haar verhaal.

 “Ik was aanvankelijk sceptisch en verwachtte niet zoveel van de Buzinezzclub. Na het eerste gesprek en de eerste trainingen kwam daar verandering in. Als ik niet had deelgenomen aan het programma dan had ik nu waarschijnlijk nog thuis gezeten. Ik zou me vervelen en balen van mijn situatie. Ik had zeker niet aan mijn toekomst gewerkt! Dankzij de Buzinezzclub heb ik weer een doel voor ogen.”

 In welke situatie zat je voordat je aan het Buzinezzclub programma begon?
“Ik wilde heel graag kapster worden en ben na de middelbare school gestart aan de kappersopleiding. Die opleiding heb ik helaas niet af kunnen maken, omdat ik last heb van kapperseczeem. Daarom ben ik gestopt en heb werk gezocht. Ooit wilde ik wel weer beginnen aan een opleiding. Op een gegeven moment raak je gewend aan het werkritme en het salaris, waardoor er niets meer van een opleiding terecht komt. In die periode ben ik ook van baan gewisseld. Ik had het naar m’n zin bij mijn nieuwe werkgever. Mijn contract was al een aantal keer verlengd en het was tijd voor een vast contract, maar die kreeg ik niet. Mijn contract werd niet verlengd en ik werd afhankelijk van een uitkering. Ik heb toen veel gesolliciteerd, maar ik merkte dat het zonder diploma lastig is om werk te vinden. Daar baalde ik enorm van!”

 Hoe ben je in aanraking gekomen met de Buzinezzclub?
“Mijn jongerencoach van het Jongerenloket stelde de vraag: wat wil je in de toekomst doen? Dat wist ik op dat moment niet. Ze adviseerde me om deel te nemen aan het Buzinezzclub programma. Ik was toen heel sceptisch en verwachtte er niet heel veel van. Wel was ik blij met een dagbesteding. Juniortrainer Nathalie vertelde in het intakegesprek wat mij te wachten stond en vroeg naar mijn dromen. Hierdoor raakte ik erg gemotiveerd en ik ben blij dat ik heb deelgenomen aan het programma. Ik heb het erg naar me zin gehad en heb super veel geleerd. Ik ben er vooral achter gekomen wie ik ben en wat ik wil”

 Wat zijn je plannen?
“Ik ben van plan om sociaal-maatschappelijk dienstverlener te worden. Toen ik de omschrijving van de opleiding SMD had gelezen zag ik het helemaal voor me, dit is wat voor mij. Vooral omdat ik zelf iemand ben die graag anderen wil helpen. Dat geeft mij een goed gevoel. Ook heb ik in mijn verleden heel veel meegemaakt, dus ik weet wel het één en ander.”

 Hoe heeft de Buzinezzclub hier aan bijgedragen?
“Ik heb heel veel gesprekken gehad met de trainers. Maar ook de trainingen en workshops hebben ervoor gezorgd dat ik mijn doelen kon realiseren. Bij de Buzinezzclub heb ik geleerd om naar mezelf te kijken. Maar ook gespreks- en sollicitatietechnieken. Deze technieken heb ik tijdens een sollicitatiegesprek toe kunnen passen. Helaas ben ik het niet geworden, omdat ze iemand nodig hadden met veel ervaring die zonder al te veel training direct aan de slag. Wel kreeg ik complimenten voor het sollicitatiegesprek. De technieken en tips hebben dus goed geholpen!”

 Gebruik je nog tips van de Buzinezzclub in het dagelijks leven?
“Ja, de tip om meer risico te nemen. Ik ben iemand die altijd beren op de weg ziet. Bij de Buzinezzclub heb ik geleerd om stappen te nemen. Onzeker zijn is nergens voor nodig en het is ook niet erg om iemand om hulp te vragen.”

  Hoe gaat het op school?
“Het gaat goed, maar ik vind het wel zwaar. Het is 8 jaar geleden dat ik voor het laatst in de schoolbanken zat. Ik ben ook al wat ouder dan mijn klasgenoten. Naast mijn huiswerk heb ik ook het huishouden. Hier moet ik nog aan wennen. Maar de opleiding is erg leuk! Ik pak de stof heel gemakkelijk op en heb zin om iedere dag weer naar school te gaan. Ik leer nu voor iets wat ik graag wil doen.

 Naast school werk ik als gehandicaptenverzorger. Ik ondersteun een cliënt in haar huishouden, persoonlijke verzorging en ik kook voor haar. Ik vind dit erg leuk om te doen en de waardering die je krijgt is erg fijn. ”

 Waarom wil je met jongeren werken?
“Zelf heb ik heel veel meegemaakt en ik wil dat het goed gaat met anderen. Ik vind het belangrijk dat de jongeren de juiste hulp krijgen als het niet goed gaat. Ik wil deze jongeren graag begeleiden zodat zij wat van hun toekomst kunnen maken, want dat verdient iedereen gewoon. Alleen krijg je niet altijd de juiste tools aangereikt. Dat had ik vroeger ook niet en dan gaat het van kwaad tot erger.

Mijn ouders gingen scheiden toen ik op de middelbare school zat. Hier zat ik erg mee. Ik was vroeger heel erg verlegen, maar door de scheiding ben ik erg veranderd. Ik was rebels geworden. Niemand deed eigenlijk iets en dat is zo uit de hand gelopen dat ik naar een jeugdgevangenis moest. Dit was niet nodig geweest als ik de juist begeleiding had gehad.

 Waarom zou je anderen jongeren de Buzinezzclub aanraden?
“De Buzinezzclub laat je ontdekken waar jouw krachten liggen en deze kun je goed gebruiken tijdens een sollicitatie,  toekomstige baan of onderneming.”

Klik op testimonials om de verhalen van andere members te lezen.