2 februari 2017

Van kansarm naar kansrijk

Buzinezzclub Eindhoven

 

26.01.2017 Eindhoven – In het najaar van 2016 is de Buzinezzclub Eindhoven gestart. 32 Eindhovense jongeren zijn begonnen met een intensief halfjaarprogramma dat hen uit de uitkering helpt. Zoals Tessa (24) die nu een baan gevonden heeft als planner en recruiter bij uitzendbureau Q2W. Bij de Buzinezzclub moesten we onze plannen pitchen voor een jury, waar ook de directeur van Q2W in zat. Ik kreeg zijn kaartje en heb hen daarna benaderd. Nu mag ik 2 februari aan de slag bij mijn nieuwe baan.” Naast het vieren van de successen uit de eerste ronde, start op 26 januari ook een nieuwe groep jongeren bij de Buzinezzclub. De komende maanden nemen zij deel aan het halfjaarprogramma met intensieve training, workshops en begeleiding van vrijwillige coaches uit het bedrijfsleven.  Wethouder Staf Depla brengt op 26 januari een bezoek aan de Buzinezzclub Eindhoven om de deelnemers, zoals Tessa, te feliciteren met de grote stappen die zij hebben gemaakt.

Bouwen aan een succesvolle toekomst
Jaarlijks doorlopen 100 jongeren het succesvolle programma van de Buzinezzclub Eindhoven. “Het is geweldig om te zien hoe de jongeren in zes maanden groeien. Aan het einde van het programma staan er positieve en proactieve jongeren voor me die vastberaden zijn hun toekomstdromen waar te maken,” vertelt Jolanda (hoofdtrainer Buzinezzclub Eindhoven). “Binnen een half jaar helpen we de jongeren op weg, zoals Vinod die nu al als zelfstandige DTP’er aan de slag is en de ene na de andere opdracht binnenhaalt.”

Het succesvolle halfjaarprogramma wordt momenteel aangeboden in vier steden: Rotterdam, Eindhoven, Utrecht en in Dordrecht en regio. Jaarlijks volgen ruim 400 jongeren het programma. Gemiddeld vindt 30% een baan die bij ze past, begint 20% een opleiding en start 10% van de jongeren een eigen onderneming.

Kick-off Buzinezzclub Eindhoven
De afgelopen maanden hebben de jongeren keihard gewerkt en veel van hen zijn niet meer afhankelijk van een uitkering. Om het succes van de jongeren te vieren en de nieuwe groep jongeren te verwelkomen organiseert de Buzinezzclub op 26 januari de kick-off in Eindhoven. Wethouder Staf Depla zal de jongeren feliciteren en de certificaten overhandigen. Daarnaast zullen ook o.a. Nanny Huisman (sectorhoofd Sociaal Domein), Jeanny van den Berg (bestuurder WIJeindhoven), vrijwillige coaches en een aantal jongeren op het podium verschijnen.

Krachten bundelen om werkloze jongeren uit de uitkering te helpen
De Buzinezzclub Eindhoven wordt mede mogelijk gemaakt door het ABN AMRO Social Impact Fund, Start Foundation en de gemeente Eindhoven. De Buzinezzclub werkt met haar partners samen in een Social Impact Bond, een financiële constructie waarbij private partijen investeren in een maatschappelijk probleem dat de overheid veel geld kost, zoals in dit geval jeugdwerkloosheid. De Social Impact Bond Buzinezzclub Eindhoven heeft als doel om werkloze jongeren met een uitkering in Eindhoven op weg te helpen naar een opleiding, baan of ondernemerschap. De Buzinezzclub werkt 100% pay for success; pas wanneer de gemeente bespaart op uitkeringskosten, betaalt ze een deel van de besparing uit.

Deelnemen
Er zijn nog plaatsen beschikbaar voor jongeren tot 30 jaar met een uitkering. Aanmelden kan via de website van de Buzinezzclub of jouw generalist van WIJeindhoven. De Buzinezzclub is ook op zoek naar vrijwillige coaches die vanuit hun ervaring in het bedrijfsleven de jongeren willen ondersteunen. Kijk voor de voorwaarden op de website van de Buzinezzclub: www.buzinezzclub.nl.