31 mei 2016

“Van het ontwikkelen van de geest, naar het ontwikkelen van foto’s”

©Foto: Jim Gregory

©Foto: Jim Gregory

In het najaar van 2015 maakt de Buzinezzclub kennis met theoloog en fotograaf Jessy. Hij nam deel aan de eerste ronde van de Buzinezzclub Utrecht. “Ik kwam via de gemeente in aanraking met de Buzinezzclub. In eerste instantie was ik niet erg enthousiast, maar gaandeweg bleek het anders te zijn dan ik had verwacht. De aanpak verschilt per deelnemer en er werd gekeken naar wie ik was en wat ik echt wilde.” De Buzinezzclub begeleidt jongeren met een uitkering richting een opleiding, baan of eigen onderneming – de droom van jongeren is daarbij het uitgangspunt. Het ondernemerschap is voor veel jongeren een mogelijkheid om een carrière op te bouwen. Dat geldt ook voor Jessy die zich verder wil ontwikkelen als freelance evenementenfotograaf. De Buzinezzclub sprak met Jessy over zijn passies, het geloof en zijn droom voor de toekomst.

 Hoe ben je op dit concept gekomen?
“Mijn beste vriend en ik kwamen elkaar na jaren weer tegen toen ik parttime bij Saturn werkte. Hij is heel gelovig en toen hij hoorde dat ik priester was, klikte het meteen. Hij is fotograaf en leerde mij de kneepjes van het vak en zo ben ik erin gerold. Ik startte een bedrijf in productfotografie en samen met mijn beste vriend ben ik nu bezig met het opzetten van een bedrijf in evenementfotografie.  Toen ik bij de Buzinezzclub kwam met het concept werd er meteen enthousiast gereageerd en de trainers stonden klaar om mij te helpen mijn doel te bereiken. Evenementfotografie is ‘upcoming’ op dit moment en wij willen ons gaan richten op evenementen als wedstrijden en carnavals. Op het moment zijn we er nog niet uit hoe het bedrijf gaat heten, daar focussen we ons later op.”

 Dus je bent naast fotograaf ook priester? Dat is een bijzondere combinatie.
”Ja, na mijn dienstperiode heb ik theologie gestudeerd en nu geef ik les in evangelie. Ik geef les op vrijwillige basis binnen mijn eigen kerk, dus daarbij moet ik op een andere manier mijn inkomsten genereren. De passie voor fotografie heb ik gedurende de afgelopen jaren ontwikkeld.”

Hoe ben je in aanraking gekomen met de Buzinezzclub?
”Via de gemeente kwam ik in aanraking met de Buzinezzclub. In het begin was ik nog niet erg enthousiast maar het was heel zelfstandig, er werd per persoon gekeken naar wat je wilde en aan de hand daarvan kreeg je tools om zelf aan de slag te gaan. Daarbij werd er echt gekeken naar wat ik wilde. Ik was bang dat het weer een verplicht traject zou zijn maar ik heb er heel veel van geleerd. Eigenlijk bood de Buzinezzclub mij de kans op een eigen onderneming en ondernemerstrainer Hans heeft mij daarin heel goed begeleid. Hij geeft training aan de members die een eigen onderneming willen starten en is daarbij een grote inspiratiebron. Daarbij heeft ook hoofdtrainer Brian mij erg goed begeleid, ook al had ik al ervaring in de detailhandel omdat ik voor verschillende salesbedrijven heb gewerkt. De puntjes op de ‘i’ wat betreft mijn CV was nog een verbeterpunt. Daar heb ik zeker wat aan gehad.”

 In hoeverre heeft de Buzinezzclub jou handvatten geboden?
”Ze nemen echt de tijd voor je en luisteren goed naar je ideeën. Hans is en hele ervaren ondernemerstrainer en dat merk je aan alles. Hij weet precies waar hij het over heeft waardoor ik gericht vragen kon stellen. De begeleiding is heel intensief en dat vond ik erg fijn, zelfs toen ik een week in Duitsland zat hielden we contact. Ik heb een grote stap gezet en dankzij de tools van de Buzinezzclub heb ik alles uit mijn plan gehaald.”