2 februari 2017

Van bijstand naar succes

“Als ik niet had deelgenomen aan De buzinezzclub dan had ik nu waarschijnlijk nog thuis gezeten.”

 
 02.02.2017 Rotterdam – Begin februari start een nieuwe groep werkloze jongeren aan het programma van de Buzinezzclub. De Buzinezzclub biedt een succesvol halfjaarprogramma dat jongeren begeleidt bij het vinden van een baan, de start van een eigen onderneming of een geschikte opleiding. Zoals Anouk: “Ik baalde dat ik in de bijstand zat en was het niet gewend om stil te zitten. Het was een zware periode, waarin ik me vaak down voelde.” Ze kwam via het Jongerenloket bij de Buzinezzclub. Nu is ze uit de uitkering en gaat ze naar school om haar diploma voor Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener te halen. Concerndirecteur Werk en Inkomen, Vincent Roozen, brengt op 2 februari januari een bezoek aan de Buzinezzclub Rotterdam om de nieuwe deelnemers toe te spreken en jongeren die het programma met succes hebben afgesloten te feliciteren.

Jaarlijks doorlopen 100 jongeren het programma van de Buzinezzclub Rotterdam. De nieuwe groep jongeren neemt de komende maanden deel aan het halfjaarprogramma met intensieve training, workshops en begeleiding van vrijwillige coaches uit het bedrijfsleven. 60% van de jongeren heeft na een half jaar geen uitkering meer nodig. Gemiddeld vindt 30% een baan die bij ze past, begint 20% met een opleiding en start 10% van de jongeren een eigen onderneming. “Als ik niet had deelgenomen aan de Buzinezzclub  dan zou ik nu waarschijnlijk nog thuis hebben gezeten,” vertelt Anouk. “Dankzij de Buzinezzclub heb ik weer een doel voor ogen. Ik leer nu voor Sociaal Maatschappelijk Dienstverlener. De opleiding is erg leuk! Ik heb iedere dag zin om weer naar school te gaan. Ik leer nu voor iets wat ik graag wil doen.”

Kick-off Buzinezzclub Rotterdam
De afgelopen maanden hebben de jongeren hard gewerkt aan het maken van hun plannen. Veel van hen zullen binnenkort niet meer afhankelijk zijn van een uitkering. Om hun voortgang te vieren en de nieuwe groep jongeren te verwelkomen organiseert de Buzinezzclub op 2 februari een kick-off in Rotterdam, waar Vincent Roozen (concerndirecteur Werk en Inkomen gemeente Rotterdam), vrijwillige coaches en partners van de Buzinezzclub de jongeren zullen toespreken.

Krachten bundelen om werkloze jongeren uit de uitkering te helpen
De Buzinezzclub Rotterdam wordt mede mogelijk gemaakt door het ABN AMRO Social Impact Fund, Start Foundation, het Oranje Fonds en Gemeente Rotterdam. De organisatie werkt met haar partners samen in een Social Impact Bond, een financiële constructie waarbij private partijen investeren in een maatschappelijk probleem dat de overheid veel geld kost, zoals in dit geval jeugdwerkloosheid. De Buzinezzclub werkt 100% pay for success; pas wanneer de gemeente bespaart op uitkeringskosten, betaalt ze een deel van de besparing uit.

Deelnemen
Er zijn nog plaatsen beschikbaar voor jongeren t/m 27 jaar met een uitkering. Aanmelden kan via de website van de Buzinezzclub of via je contactpersoon bij het Jongerenloket. De Buzinezzclub is ook op zoek naar vrijwillige coaches die vanuit hun ervaring in het bedrijfsleven de jongeren willen ondersteunen. Kijk voor de voorwaarden op de website van de Buzinezzclub: www.buzinezzclub.nl.