5 oktober 2016

Succesformule tegen jeugdwerkloosheid nu ook in Eindhoven

eindhoven-kickoff

Opening Buzinezzclub Eindhoven

05.10.2016 EINDHOVEN – Jeanny van den Berg (directeur WIJeindhoven) en Nanny Huismans (Sectorhoofd Sociaal Domein, gemeente Eindhoven) openden op 4 oktober de Buzinezzclub Eindhoven. De komende drie jaar kunnen zo’n 300 Eindhovense jongeren kosteloos deelnemen aan het programma van de Buzinezzclub Eindhoven. Zij worden begeleid richting een opleiding, baan of bij de start van een eigen onderneming. Tijdens de kick-off leerden de eerste groep jongeren elkaar kennen. “Samen gaan we bouwen aan succes,” vertelt Leo van Loon (directeur van de Buzinezzclub). “We ontdekken de dromen van onze jongeren, waar talenten liggen en hoe zij zichzelf op de arbeidsmarkt kunnen verkopen.”

Het succesvolle programma van de Buzinezzclub wordt momenteel in vijf steden aangeboden; Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Drechtsteden en nu ook in Eindhoven. De Buzinezzclub gelooft in gelijke kansen voor alle jongeren in Nederland. De aanpak is 100% pay for success: Pas wanneer de jongeren succes behalen en niet meer afhankelijk zijn van een uitkering, betaalt de gemeente een deel van de besparing uit aan de Buzinezzclub en investeerders.

De succesformule
Jongeren met een bijstandsuitkering kunnen kosteloos deelnemen aan de Buzinezzclub: een halfjaarprogramma bestaande uit dagelijkse trainingen, workshops en persoonlijke coaching. De dromen en talenten van de jongeren zijn het uitgangspunt. Afhankelijk van die droom worden jongeren begeleid bij het vinden van een baan, de juiste opleiding of het opzetten van een eigen onderneming. De aanpak heeft in andere steden gezorgd voor een sterke verkorting van de gemiddelde uitkeringsduur van jongeren.

Oud member Stephanie uit Rotterdam vertelt over haar ervaring met de Buzinezzclub: “Twee jaar geleden was ik dakloos en aan het solliciteren, maar kwam nergens aan een baan. Mijn werkbegeleider wees mij op de Buzinezzclub. Ik ben na het programma een studie begonnen, zit nu in het laatste jaar van mijn opleiding Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening. Tegen mensen die nu beginnen zou ik willen zeggen: “Geloof in jezelf en in je dromen, want ook het onmogelijke kan mogelijk worden.”

Werken aan de toekomst
Naast een intensief trainingsprogramma, biedt de Buzinezzclub ook coaching met behulp van vrijwilligers aan. Deze vrijwilligers zijn professionals en ondernemers uit het werkveld. Zij brengen de jongeren in aanraking met een kansrijk netwerk. Tot nu toe vond 30% van de jongeren een baan, 20% begon met een opleiding en 10% startte een eigen bedrijf.

Dat hoopt ook Meike te bereiken, die weer terug naar school wil gaan: “Op mijn 18e ben ik moeder geworden en daardoor heb ik mijn diploma niet gehaald. Ik wil verder waar ik gebleven was en een opleiding doen, zodat ik geen uitkering nodig heb, er brood op de plank komt en ik een voorbeeld ben voor mijn zoontje.”

Social Impact Bond Buzinezzclub Eindhoven
In drie jaar tijd gaat de Buzinezzclub Eindhoven 300 jongeren begeleiden. Dit initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door het ABN AMRO Social Impact Fund, Start Foundation en de gemeente Eindhoven. De Buzinezzclub werkt met deze partners samen in de Social Impact Bond Buzinezzclub Eindhoven (SIBBE), een financiële constructie waarbij private partijen investeren in een maatschappelijk probleem dat de overheid veel geld kost. Daarnaast werkt de Buzinezzclub nauw samen met partijen in de regio zoals WIJeindhoven en Collectief040, waardoor de kansen voor jongeren sterk worden vergroot.

Hendrik Jan Hoeve (ABN AMRO): “Als bank willen we ons inzetten om de jeugd een betere toekomst te geven. We willen meer zijn dan ‘enkel een bank’. Ik wil de deelnemers graag meegeven dat ze hun ideeën moeten delen en dat een goed netwerk erg belangrijk is.”

Nanny Huismans (Sectorhoofd Sociaal Domein, gemeente Eindhoven) geeft de jongeren een andere tip: “Ga in gesprek met mensen, ontdek waar je blij van wordt en leef in het moment. De ene dag is positief een andere negatief. Moeilijke tijden vormen je en maken dat je bijzondere dingen gaat doen met je leven, maar blijf geloven in het positieve.”

Deelnemen
Klik hier voor informatie voor members.
Klik hier voor informatie voor coaches.