27 januari 2016

Speciaal programma werpt vruchten af

Uitkeringsjeugd gaat aan het werk

 

27.01.2016 ROTTERDAM – Het programma van de Buzinezzclub om Rotterdamse jongeren met een uitkering aan het werk te krijgen is zo’n succes dat de gemeente Rotterdam de komende jaren meer jonge bijstandsgerechtigden wil laten begeleiden.

Volgens wethouder Maarten Struijvenberg (Economie en Werkgelegenheid) bespaart de gemeente door het traject nu op jaarbasis zo’n zeven tot acht ton op uitkeringen. “Deze groep zou anders heel moeilijk uit het uitkeringstraject komen. Gemiddeld genomen zouden zij twee jaar lang een uitkering krijgen. Als zij het programma van de Buzinezzclub volgen, is het streven dat zij binnen een jaar uitstromen. En dat is ze gelukt.” De gemeente levert niet alleen de kandidaten aan de Buzinezzclub, maar beloont de instelling ook als het hen inderdaad lukt om in een jaar tijd deelnemers uit de bijstand te halen. Vanwege het succes moet de gemeente de instantie nu 40.000 euro betalen.

In Rotterdam krijgen ongeveer 2850 jongeren een bijstandsuitkering. Een cijfer dat Struijvenberg naar beneden wil krijgen. Hij is dan ook enorm blij met de resultaten van de Buzinezzclub. Van de eerste tachtig deelnemers zijn 47 de uitkering uit. Sommige zijn een eigen bedrijf begonnen, anderen zijn in loondienst en weer anderen zijn naar school gegaan.

“Maar dit is niet het uiteindelijke resultaat. Sommigen zitten nog in sollicitatieprocedures of zijn druk bezig een bedrijf op te starten. Ik verwacht dat zeventig procent van de deelnemers straks uit de bijstand is”, zegt Leo van Loon, algemeen directeur van de Buzinezzclub. De jongeren krijgen naast begeleiding ook coaches uit het bedrijfsleven die hen helpen hun droom waar te maken. “Wij hebben inmiddels 100 coaches die hen begeleiden. Dat kan bijvoorbeeld zijn bij het maken van een businessplan en het starten van een eigen bedrijf.” De gemeente Rotterdam is zo enthousiast dat ze voor september weer een zogeheten Social Impact Bond (SIB) willen afsluiten met de instantie. De stad wil dan zelfs drie jaar lang 120 jongeren per jaar naar de Buzinezzclub sturen. Overigens verliest de instantie de jongeren die het traject hebben geholpen niet uit het oog. “Wij blijven contact met ze houden”, aldus Leo van Loon.

– Gerda Frankenhuis

struijvenberg