11 februari 2016

Opening Buzinezzclub Utrecht

opening Utrecht

De Buzinezzclub Utrecht is op woensdag 10 februari officieel geopend door Mirjam Sterk (ambassadeur Buzinezzclub en voormalig Ambassadeur Jeugdwerkloosheid), Ronald van der Giessen (directeur Oranje Fonds), Eric Buckens (Directeur ABN Social Impact Fund), Bas Stam (gemeente Utrecht en directeur Social Impact Factory) en Leo van Loon (directeur Buzinezzclub). De Buzinezzclub begeleidt al enkele jaren met succes jongeren in Rotterdam, Den Haag en de Drechtsteden, van uitkering naar opleiding, baan of eigen onderneming. Met de nieuwe vestiging in Utrecht kunnen jaarlijks 100 jongeren deelnemen aan het programma. De trainingslocatie van de Buzinezzclub Utrecht is gevestigd in de Meeting Plaza van Seats2Meet, nabij Utrecht Centraal. De vestiging is tot stand gekomen middels de Social Impact Bond Utrecht, een samenwerkingsverband tussen de Gemeente Utrecht, het Oranje Fonds en ABN Amro. Jongeren die deel willen nemen aan het programma van de Buzinezzclub kunnen zich via hun contactpersoon (werkmatcher) van de Sociale Dienst of gemeente Utrecht aanmelden, of via de website van de Buzinezzclub.

Jongeren tot 30 jaar met een uitkering kunnen een half jaar deelnemen aan het programma van de Buzinezzclub met ondermeer persoonlijke coaching en intensieve workshops. Tot maximaal 3 jaar kunnen de jongeren rekenen op de support van de Buzinezzclub mede dankzij vrijwillige coaches uit het werkveld. Gemiddeld start 10% een eigen onderneming, 20% begint aan een opleiding en 30% van de jongeren vindt een baan die bij ze past. Samen met de investeerders biedt de Buzinezzclub de aanpak volledig pay for succes aan: pas als gemeenten besparen op de uitkeringskosten, betalen ze een deel van de besparing uit. Met die besparing worden de investeringen van de partners en de deelname van jongeren gedekt.

Bas Stam (gemeente Utrecht en directeur Social Impact Factory): “We willen in Utrecht het centrum worden van Sociaal Ondernemerschap, dé hotspot voor sociale ondernemers. Hoe? Door met ondernemers te werken die zich richten op het verder helpen van mensen, zoals de Buzinezzclub. Dat past bij Utrecht. Het scheppen van kansen en banen. Voor de jongeren: volg je passie en blijf je droom volgen!”

Mirjam Sterk (ambassadeur Buzinezzclub):Ik ben trots op de Buzinezzclub. Afgelopen december is in Rotterdam weer gebleken dat de formule werkt, met een gemiddeld uitkeringsverkorting van 464 dagen! De mensen die hier werken hebben een sterke drive en de Buzinezzclub geeft jongeren het vertrouwen waardoor ze in zichzelf gaan geloven. Er zijn veel jongeren in andere Buzinezzclub steden die echt succes hebben. Bij de Buzinezzclub kun je jouw klik vinden: dat wat je drijft. Focus niet op wat je niet kunt, maar ga op zoek naar positiviteit en mensen die in je geloven!”

Mohammed (Member uit Rotterdam): “Mijn droom was ‘schilder worden’. Bij de Buzinezzclub is dit gelukt, ondanks alle tegenslagen. Dankzij mijn passie heb ik toch een onderneming kunnen starten. Dit is wat ik wilde! Het lukte niet om aangenomen te worden bij schildersbedrijven. Zo kwam ik in een spiraal van tegenslagen. Ik heb de Buzinezzclub afgerond en via via mijn eerste klus gevonden, zo is het begonnen. Het belangrijkste wat ik heb geleerd is het grijpen van kansen! Herken ze en pak ze! Blijf werken aan jezelf en maak een keuze om te doen wat jij wilt. Stel een doel en de kans is groot dat je het bereikt.”

Social Impact Bond Utrecht:
De vierde vestiging van de Buzinezzclub komt tot stand middels een Social Impact Bond, een financiële constructie waarbij private partijen investeren in een maatschappelijk probleem dat de overheid veel geld kost. In deze Social Impact Bond investeren het Oranje Fonds, het ABN Social Impact Fund en de Buzinezzclub in de aanpak van jeugdwerkloosheid in Utrecht.

Eric Buckens (Directeur ABN Amro Social Impact Fund): “Deze Social Impact Bond is de eerste in Utrecht. Het is een sterke formule waar we lang aan hebben gewerkt. We hebben groot vertrouwen in de Buzinezzclub en haar Members (jongeren). In Rotterdam zijn eerder mooie resultaten neergezet met een uitkeringsverkorting van 464 dagen. Aan de nieuwe jongeren wil ik meegeven: zet door, dan gaat het jou ook lukken.”

Samen sterk: Coaches uit het werkveld
Het bedrijfsleven speelt een belangrijke rol bij de aanpak van de Buzinezzclub. In de loop van het Buzinezzclub programma worden de jongeren gekoppeld aan een professional of ondernemer uit het werkveld (Coach). Professionals die een rol willen spelen in het succes van de Buzinezzclub kunnen zich aanmelden via de website van de Buzinezzclub.

Ronald van der Giessen (Directeur Oranje Fonds): “De Buzinezzclub is door het Oranje Fonds Groeiprogramma gestart met de samenwerking met vrijwilligers. Vrijwilligers hebben een sterk gevoel bij de organisatie en zijn authentiek in hun motivatie. Één op twee Coaches zegt dat zij zelf ook een Coach hadden gewild in het leven, waarbij zij aangeven dat zij misschien daardoor hun leven anders hadden ingericht. Het Oranje Fonds investeert in de Buzinezzclub. Dat levert niet alleen blije jongeren op, maar op termijn ook rendement wat weer geïnvesteerd kan worden in andere sociale projecten.”