16 december 2016

”Na de eerste twee weken was ik blij verrast”

buzz-rotterdam-06-10-2016-29

©foto: Jim Gregory, kick-off Buzinezzclub Rotterdam 6 oktober

Nazrina (26) wilde, na het behalen van haar diploma aan de Kunstacademie in Breda, fulltime aan de slag als illustrator. Na talloze sollicitaties bleek het niet eenvoudig een baan te vinden in haar vakgebied, waardoor zij een uitkering aan moest vragen. Via het Jongerenloket kwam Nazrina in aanraking met de Buzinezzclub, waar ze met succes aan haar droom heeft kunnen werken. Momenteel werkt ze aan één grote illustratie-opdracht en een aantal kleinere opdrachten. Hoe kijkt Nazrina nu naar de toekomst? We vroegen het haar in een openhartig gesprek.

“Ik ben afgestudeerd en nu?” Een vraag die erg speelde bij Nazrina. In een gesprek met haar jongerencoach van het Rotterdamse Jongerenloket deelde ze haar plannen. Nazrina: “Ik wil naar Canada verhuizen, een eigen bedrijf starten en succesvol zijn met mijn illustraties. Mijn jongerencoach adviseerde toen om deel te nemen aan het Buzinezzclubprogramma. Ik had er eerlijk gezegd niet veel verwachtingen van. Maar na de eerste twee weken was ik blij verrast.”

Wat maakte het lastig om aan baan te komen?
”Ik denk dat het door de bezuinigingen voor veel kunstenaars lastig is om van hun werk te leven. Je moet opdrachten binnenhalen. In het begin is dat erg lastig (omdat je nog geen portfolio hebt) en is het belangrijk om een bijbaan te hebben. Het lukte mij niet om zo’n baantje te vinden.Veel bedrijven, maar vooral uitzendbureaus weten zich geen raad met afgestudeerden van de kunstacademie. Tijdens het solliciteren merkte ik dat bedrijven veeleisender zijn geworden. Voor de ‘makkelijke’ functies heb je tegenwoordig werkervaring nodig en soms ook nog een diploma of certificaat.”

Waarom wil je een eigen bedrijf starten en naar Canada verhuizen?
“Ik wil een eigen bedrijf starten, omdat in loondienst zitten nooit voor mij heeft gewerkt. Ik hecht teveel waarde aan mijn vrijheid om mijn eigen dag in te delen en dingen aan te pakken op mijn eigen manier. Mijn plan is om te beginnen met een combinatie van part-time werk en freelance opdrachten. Het is uiteindelijk de bedoeling om als fulltime illustrator te werken. Ondertussen wil ik genoeg geld sparen om naar Canada te reizen. Het is mijn droom om daar ooit naartoe te emigreren. De reden dat het me zo aantrekt is omdat ik op zoek ben naar een plek waar ik me helemaal thuis voel. Canada komt bij mij over als een open en accepterend land die diversiteit verwelkomd. Dit klinkt als een sprookje en daarom ga ik eerst kijken. Daarnaast spreekt de Engelse taal mij heel erg aan.”

Je geeft aan dat je niet heel veel vertrouwen had in de trajecten van de Buzinezzclub, hoe kwam dat?
“De verhalen die ik heb gehoord van uitkeringsgerechtigden die een programma moeten volgen waren niet erg positief. Zo moeten sommige Hbo-afgestudeerden aan de slag als vuilnisprikker bij de Roteb als zij een uitkering krijgen. Het is heel erg demotiverend, vooral omdat je vier jaar hard hebt gestudeerd voor dat ene papiertje. Ik snap dat als je een uitkering ontvangt je er wat voor terug moet doen. Wat ik alleen jammer vind, is de algemene houding van de samenleving over werkzoekenden. Daar zou verandering in moeten komen.”

Waarom was je verrast toen je aan het Buzinezzclubprogramma begon?
“De hele insteek van de Buzinezzclub. Je krijgt hier de kans om aan de slag te gaan met jouw dromen in plaats van dat je wordt gepusht tot solliciteren. Bij de Buzinezzclub ga je in de eerste twee weken achterhalen wat bij jou past en wat jouw gelukkig maakt, dat was erg fijn!”

Hoe heb jij gedurende het Buzinezzclubprogramma aan jouw plan gewerkt?
“Ik was één van de members die allang wist wat ze wilde, maar het plan moest nog concreet gemaakt worden en daarmee heeft de Buzinezzclub erg geholpen. Het programma liep voor mij dus vrij soepel. Ik weet al van kleins af aan dat ik van illustratie mijn beroep wil maken. Dit is nooit veranderd. Wat wel is veranderd, is dat ik door de Buzinezzclub meer heb kunnen nadenken over welke kant ik precies op wil en hoe ik dit ga aanpakken. Op de kunstacademie leerde ik niks over ondernemen terwijl een groot deel van de studenten voor zichzelf wil beginnen. Het businessplan, trainingen en workshops van de Buzinezzclub hebben een hoop bijgedragen aan het succes dat ik tot nu toe heb behaald.”

Wat heb je aan het Buzinezzclub programma gehad?
“Ik heb veel gehad aan de manier van coachen in de Buzinezzclub. De trainers hadden een belangrijke bijdrage in het motiveren en het geven van zelfvertrouwen. Ik heb aan het begin van het programma aangegeven dat ik sociale angststoornis heb. Dat betekent eigenlijk dat ik me meer dan de meeste mensen druk kan maken om sociale verplichtingen. Hierbij kun je denken aan: het houden van een pitch, netwerken, maar ook het voeren van gesprekken en mijn lichaamstaal kunnen me bezighouden. Door de Buzinezzclub kreeg ik de kans om in een veilige omgeving aan vaardigheden te werken die ik nodig heb bij het ondernemerschap.”

Gebruik je nog tips van de Buzinezzclub in het dagelijks leven?
“Ja, waar ik veel aan heb gehad is de tips van hoofdtrainer Laura. Ze wees mij op het feit dat ik mezelf vaak erg onderschat, maar de buitenwereld ziet het anders! Tijdens een workshop heb ik een sollicitatiegesprek geoefend en dit werd gefilmd. Toen ik de opname terug keek, deed ik het best goed. In mijn hoofd maak ik het soms erger dan het allemaal is.”

Hoe verliep het ondernemingsproces?
“Het begin was best zwaar. Ik heb nog nooit eerder een financieel plan opgesteld, dus alles was nieuw voor me. Gelukkig werd dit heel duidelijk uitgelegd. Langzamerhand kreeg ik het door. Ik merkte dat ik gedurende het programma meer interesse begon te krijgen in het financiële aspect van ondernemen.“

Wat is de naam van je bedrijf?
“De naam van mijn bedrijf is ‘Hidden Lion Studio’. Dit heb ik gekozen na een lang proces van brainstormen en hierin wilde ik mijn persoonlijkheid voorop zetten. De leeuw wordt vaak geassocieerd met onder andere kracht, passie, dapperheid en leiderschap. De leeuw wil het liefst in de belangstelling staan en deinst nergens voor terug. Ik heb mij altijd al geïdentificeerd met de leeuw, maar anderen zouden niet snel zeggen dat al deze symbolen van toepassing zijn op mij. Met deze naam wil ik duidelijk maken wat er in mij schuilt en dat niet altijd op het eerste gezicht te zien is.
Met mijn illustratiestudio wil ik verhalen vertellen en innoveren. Ik wil de kracht van diversiteit zichtbaar maken. Ik verbind verhalen uit de geschiedenis graag met het heden, omdat ik vind dat onze toekomst afhangt van de lessen die wij uit het verleden halen.”

Wat is je eerste opdracht?
“Ik zag een oproep op Facebook van kloostergemeenschap Casella. Zij waren op zoek naar een illustrator die een graphic novel (beeldverhaal) kan maken. Het moest gaan over een Afrikaanse bisschop die leefde in het Romeinse Rijk: Aurelius Augustinus. Perfecte opdracht voor mij dacht ik; dus ik heb meteen gereageerd. Uit alle aanmeldingen werden drie mensen uitgenodigd om op gesprek te komen en uiteindelijk werd ik gekozen. Nu mag ik dus werken aan 32 pagina’s waarvan elke twee maanden een pagina in het magazine ‘Stad Gods’ komt te staan.”

Wat zou je anderen jongeren adviseren die in dezelfde situatie zitten?
“Jaag vooral je droom na, maar maak er een goed plan bij. Zorg dat je altijd in gedachten houdt dat iedereen gelijk is, ongeacht welke plaats je inneemt op de maatschappelijke ladder. Het maakt een verschil in je houding en kan voor positieve veranderingen zorgen.”

Waarom zou je jongeren aanraden om aan het Buzinezzclub programma deel te nemen?
“De Buzinezzclub motiveert en herinnert je eraan wat jou gelukkig maakt. De Buzinezzclub geeft je meer energie om achter je dromen aan te gaan, maar ook ondersteunt de Buzinezzclub je om alles op een rijtje te krijgen. Dat zorgt weer voor wat rust in je hoofd.”

Wat heeft de Buzinezzclub voor jou betekent?
“Motivatie, meer energie en vertrouwen in mezelf. Hierdoor durf ik stappen te maken om uiteindelijk mijn dromen te verwezenlijken.”

Voor meer informatie over Nazrina en haar werk kun je terecht op haar website, instagram en facebook:
www.nazrinarodjan.com
www.instagram.com/hiddenlionstudio
www.facebook.com/hiddenlionstudio