9 mei 2017

Meer jongeren uit de uitkering

Groepsfoto-Utrecht

UTRECHT – Op 10 mei viert de Buzinezzclub het succes van de Utrechtse jongeren die dankzij het programma uit de uitkering zijn en verwelkomt tegelijkertijd een nieuwe groep. Bas Stam (directeur Werk & Inkomen) zal aanwezig zijn om hen toe te spreken. Eén van de jongeren die de afgelopen maanden het Buzinezzclub programma volgde is Geda. Ze studeerde journalistiek, maar moest door ziekte stoppen met de opleiding. “Ik heb altijd wel geprobeerd te werken, maar ik kwam niet aan een baan en belandde daardoor in de uitkering.” Bij de Buzinezzclub werkte ze aan het waarmaken van haar droom: een eigen kledingmerk voor moslima’s.

Nieuwe ronde Buzinezzclub Utrecht
De jeugdwerkloosheidcijfers dalen, maar nog steeds leven veel jongeren van een uitkering. Brian Amjahad (hoofdtrainer van de Buzinezzclub Utrecht): “Het programma bestaat uit workshops, trainingen en begeleiding van een vrijwillige coach uit het bedrijfsleven. De jongeren volgen een halfjaarprogramma en krijgen tot drie jaar lang coaching. Bovendien staan we ook bij terugval voor hen klaar. Ons programma is anders dan anderen, doordat wij de droom van jongeren centraal zetten en daar écht mee aan de slag gaan.”

Succesvolle aanpak jeugdwerkloosheid
En die aanpak werkt. Jaarlijks doorlopen 100 jongeren het programma in Utrecht. Gemiddeld vindt 30% een baan die bij ze past, begint 20% met een opleiding en start 10% van de jongeren een eigen onderneming. Geda: “Het programma was totaal anders dan ik verwachtte. Je praat niet alleen over je dromen en hoe je die kunt realiseren, je gaat er daadwerkelijk mee aan de slag. Zo heb ik nu mijn eigen bedrijf ‘Her Haya’ en ontwerp ik trendy kleding voor moslima’s.”

Kick-off nieuwe ronde
Op 10 mei laten de jongeren uit het huidige programma zien welke stappen zij hebben gezet en verwelkomt de Buzinezzclub een nieuwe groep. Bas Stam (directeur Werk & Inkomen, gemeente Utrecht) zal de jongeren toespreken. Jongeren tussen de 18 en 30 jaar met een uitkering die ook interesse hebben in het programma, kunnen zich nog tot 22 mei aanmelden via de werkmatchers van de gemeente Utrecht.