Rotterdamse Martin richtte Team Enkelband op

Martin Milles is trotse oprichter van Team Enkelband. Hij heeft een pakket ontwikkeld om ex-gedetineerden en vroegtijdig schoolverlaters op het rechte pad te houden. Dit pakket bestaat uit 1-op-1 begeleiding, sollicitatietraining, budgettraining, weerbaarheidstraining, verschillende lezingen en workshops. Gelukkig vond hij een gaatje in zijn drukke agenda voor ons. De Buzinezzclub – waar het ooit allemaal begon met een ondernemersplan.

Waarom heb je Team Enkelband opgericht?
Ik heb zelf 5,5 jaar gezeten en mocht daarna naar buiten met een enkelband. Als je uit de gevangenis komt, is de wereld niet meer dezelfde als daarvoor. Ik wist bijvoorbeeld niet wat een DigiD was en werd dan bij instanties met een afkeurende blik aangekeken. De begeleiding die ik kreeg was eerder demotiverend dan motiverend om te streven naar een betere toekomst. Ik dacht dat ik dat beter kon en richtte Team Enkelband op.

Wat maakt jullie aanpak bijzonder?
Team Enkelband is een movement voor en door ex-gedetineerden. Waar veel begeleiders de theoretische kant kennen, werken wij met ervaringsdeskundigen. Door ervaring weten waar de doelgroep vandaan komt en wat ze nodig hebben om verder te komen. Ik zie veel jongeren dezelfde fouten maken als mij en daar wil ik ze voor behoeden.

Hoe ben jij toen weer op het rechte pad gekomen?
Ik vond dat ik recht had op de juiste begeleiding en wilde me daar hard voor maken. Ook zag ik veel jongens om me heen terugvallen in oude gewoontes en dat overtuigde mij om een nieuw soort begeleiding aan te bieden. Bij Buzinezzclub klopte ik aan om het ondernemersplan te finetunen. Zij hebben me geholpen om het realistischer en compacter te maken.

In 2017 zei je dat je doel was om in alle grote steden in Nederland te wortelen. Lukt dit?
Met onze lezingen, filmvertoningen en nagesprekken staan we al in veel grote steden. Amsterdam, Utrecht, Dordrecht… Dus daar zit duidelijk groei in. Het doel dat we in iedere grote stad Team Enkelband willen staat nog steeds. Hoe we daar komen weten we nog niet, maar dat we daar komen weten we zeker!

Waar ben jij het meest trots op met Team Enkelband?
In ons team heeft iedereen een eigen visie, maar we delen dezelfde missie. Zo is Reggery filmmaker en wil hij taboedoorbrekende onderwerpen aankaarten. En Gio wil juist weer de best coach worden. Dat dit allemaal mogelijk is binnen onze organisatie, daar ben ik het meest trots op!

Naast groeien, waar sta jij voor?
Verbinding. Mensen bij elkaar brengen. Een brug slaan tussen onze doelgroep en professionals. Ik heb twee dames uit de gevangenis leren kennen met zo’n bijzonder verhaal. Als zij hun verhaal delen in ons netwerk en daar bijvoorbeeld een baan aan overhouden, dan ben ik super blij.

Wat zijn je nieuwste projecten?
We zijn met een aantal instanties in gesprek. En dan heb ik het over grote instanties die beleid voeren! Ik mag alleen nog geen namen noemen, maar als je op 4 juli naar 4 juli de netwerkmeeting komt beloof ik dat we de namen bekend maken!

Wat is je belangrijkste tip voor jongeren?
Blijf op school! Aan het einde van de tunnel willen we allemaal macht en status. Hoe je het wilt bereiken, dat beslis je zelf. Ik adviseer jullie om niet op de korte, maar op de lange termijn te denken. Wanneer je vroegtijdig school verlaat is dat leuk op dat moment, dan denk je dat je de wereld aan kunt. Dat je het wiel hebt uitgevonden. Maar vroeg of laat kom je tekort, ga je zonder diploma door het leven. Als je nu al je papieren pakt, staat er een mooie toekomst te wachten. Ik wou dat ik dat eerder had gedaan!

Wat is je belangrijkste tip voor mensen die het lastig vinden om op het rechte pad te blijven?
Maak een plan, stel doelen en geloof erin! Máár, niemand heeft gezegd dat het leven makkelijk is. Je gaat moeilijke dagen tegemoet, waar je bijvoorbeeld geen geld hebt om boodschappen te halen. En je wilt teruggrijpen naar wat je al kent. Bedenk bij jezelf dat je dit van te voren wist en dat deze dagen je niet kapot gaan maken. Maar dat je juist harder gaat werken om deze dag te overleven. En spreek met jezelf af dat de volgende keer als je je geld krijgt, je wat aan de kant zet zodat je voortaan minder hoeft te struggelen.

Hoe voelt het om goed bezig te zijn?
Als je iets haalt, waarvan je eigenlijk dacht dat het je nooit zou lukken, voel je je machtig. En hierbij is weer belangrijk: cijfer jezelf niet weg. En al helemaal niet als iemand anders zegt dat je het niet kan!

Zou je iemand met een detentieverleden de Buzinezzclub aanraden?
Ja. Gedetineerden hebben vaak een ondernemersgeest, alleen gebruiken ze het niet op de goede manier. Als ze bij wijze van een training zouden krijgen om een eigen winkel openen, zouden ze de beste verkoper worden. Maar ook als je gewoon even niet weet wat je wilt doet: ga naar de Buzinezzclub! En wie weet geef ik binnenkort een workshop aan jou!

Daar houden we je aan!

Wil jij ook jouw eigen bedrijf starten? Kom kennismaken met Buzinezzclub en bespreek de mogelijkheden!

 

•••