fbpx

Kennedy wil gewoon huisje-boompje-beestje

Jongeren die hun entreeopleiding hebben afgerond kunnen in een gat vallen, omdat zij geen baan hebben. In dat gat springt het project ´Geen jongere van school zonder baan´. In dit project, waarin het Albeda Startcollege samenwerkt met de Buzinezzclub, kunnen studenten van het Albeda Startcollege zich al tijdens hun entreeopleiding oriënteren op de arbeidsmarkt.

Subdoelen stellen
‘Wij helpen jongeren erachter te komen wat hun passie is en hoe ze daarnaartoe kunnen werken’, schetst Laura van Halteren (directeur van het project): ‘de bedoeling is dat ze niet blijven steken op een niveau-1-baan. Handsley weet allang wat hij wil: filiaalhouder worden van een sportzaak. Handsley: ‘Ik ben gek op sporten, sportkleding en ga graag met mensen om.’ Het komt hem niet aanwaaien, beseft hij: ‘Superbelangrijk om bij een groot doel eerst subdoelen te stellen. Als je gelijk je hoofddoel wilt bereiken, haak je af omdat het niet lukt.’ Met zijn bijbaan in de keuken van Kentucky Fried Chicken heeft hij alvast twee cruciale subdoelen bereikt: werk en dus geld voor meer financieel evenwicht.

De sfeer is super goed
Kennedy verwacht in het doorstroomtraject achter zijn passie te komen. Dankzij de, zoals hij het noemt, ‘wijze lessen’ is hij al een eind op weg: ‘Ik heb mezelf al beter leren kennen. Eigenlijk wil ik later huisje-boompje-beestje. Daarvoor is geld nodig, dus een goeie baan. Ik heb gemerkt dat ik van van koken en mooie kleren houd, dus misschien wil ik kok worden, of kledingontwerper.’ Kennedy voelt zich in ieder geval weer gemotiveerd om aan zijn toekomst te werken. Die motivatie verdween nadat hij jarenlang op een praktijkschool werd geparkeerd, terwijl hij als citoadvies kaderberoepsgerichte leerweg meekreeg: ‘Er was nergens plaats. Later, op het mbo, dacht ik dat de richting techniek wel easy zou zijn, met dingen aan elkaar lassen, maar ik merkte dat het niks voor mij was.’ Kennedy kreeg daarom de pest aan school, maar dat is nu over. Hij heeft zelfs een belangrijk subdoel gehaald: op tijd komen. Zowel Kennedy als Handsley volgen het doorstroomtraject met plezier: ‘Ik heb er altijd zin in, de sfeer is supergoed.’

Zit jij ook net als Handsley en Kennedy op MBO1 en wil je een baan? Kom kennismaken met Buzinezzclub en bespreek de mogelijkheden!

•••