22 augustus 2013

Interview: Debbie, Coach in Rotterdam

In de zomer van 2013 spraken we met Debbie, Coach in Rotterdam. Als Coach is Debbie nauw betrokken bij het programma van de Buzinezzclub waarbij ze 1-op-1 advies geeft aan jongeren, maar ook kennis deelt met andere Coaches. De Buzinezzclub sprak met Debbie over haar ervaringen en de aanpak van de Buzinezzclub.

Debbie: “De afgelopen jaren woon ik met veel plezier in Rotterdam, samen met man Marco (47) en dochter Minne (7). Ik ben nu zo’n 20 jaar actief op de arbeidsmarkt waarvan de laatste 7 jaar als leidinggevende binnen de ICT. Ik geef consultants en project managers leiding. Een vraag die ik graag stel is: “Waar kom jij je bed voor uit?”. Ik houd ervan om mensen bewust te maken van hun gedrag, dat je als mens keuzes hebt.

Waarom de Buzinezzclub?
Vanaf het moment dat ik las over de Buzinezzclub, ben ik enthousiast. Ik ben dankbaar dat ik de mogelijkheid heb gekregen om mezelf te ontwikkelen en ben me bewust dat niet iedereen deze kans gegeven wordt of dat een ieder in staat is om de kansen te pakken. Ik wil graag een steentje bijdragen om andere mensen kansen te laten zien en ze bewust te maken dat je deze kan pakken.

Wat is je achtergrond?
Ik kom uit een gezin waar de spreuk ‘als je voor een dubbeltje geboren wordt, je nooit een kwartje kan worden’ in vergelijking werd gezet met ‘daar waar een wil is, is een weg’. Mijn ouders hebben ervoor gezorgd dat mijn broer en ik voor dat laatste zijn gegaan. Ze hebben ons liefde en opvoeding gegeven die ons de bedding gaf om te leren dat ergens komen niet zonder vallen en opstaan gaat. Ik heb eigenlijk nooit geweten wat ik precies wilde worden, dit hielp niet om mezelf in te zetten voor een studie. Pas nadat ik een aantal jaren op de arbeidsmarkt rondliep, ben ik in de avond een studie Logistiek en Economie gaan doen, omdat ik besefte dat zonder een studie ik niet verder kwam. Eigenlijk kan ik nu pas zeggen dat mijn passie ligt in het ontwikkelen van mensen en organisaties, dat ik door mijn werkervaring veel kennis heb van organisaties, administratie en processen is mooi meegenomen maar dit is van te voren nooit het doel geweest.

Waarom heb je de keuze gemaakt om Coach te worden?
Ik heb ervoor gekozen om coach/buddy te worden omdat ik geloof in wat de Buzinezzclub doet en het van belang vind de kloof tussen de groep werkloze jongeren en het bedrijfsleven te dichten. Daarnaast weet ik uit eerdere ervaring als vrijwilliger – voor een organisatie die vakanties organiseert voor kinderen met een verstandelijke handicap – dat dit werk ook heel leerzaam is voor mijzelf. Je geeft niet alleen als vrijwilliger, je ontvangt ook heel veel!

Hoe ervaar je het?
Ik ervaar het werken als vrijwilliger bij de Buzinezzclub als een enorme eye opener. Totdat ik betrokken werd bij de Buzinezzclub was deze doelgroep mij onbekend. Jeugdwerkloosheid was iets wat ik uit de krant las. De jongeren waar ik nu mee te maken heb, hadden geen naam, geen gezicht. Ik kan niet anders zeggen dan dat mijn beeld het afgelopen jaar enorm is bijgesteld. Ik ben verrast door de energie die deze jongeren hebben, de dromen en de creativiteit, maar ook door wat mij met de paplepel is meegegeven niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Ze missen de handvatten om de dromen te realiseren en het besef dat het stapje voor stapje gaat, je staat niet in een keer aan de top. Ik ervaar dat je hierin als vrijwilliger een echte hulp kan zijn, naast het werk wat de Buzinezzclub met deze jongeren verzet. Het gaat om vertrouwen, de droom uitrafelen in praktische stappen en meegeven dat je altijd weer opnieuw de verbinding kan aangaan.

Waar houd je je zoal mee bezig?
Met name hoe we ervoor kunnen zorgen dat de kloof tussen werkloze jongeren en de arbeidsmarkt niet groter wordt, maar juist kleiner. Ik geloof dat als we jongeren blijven koppelen met professionals, je deze twee werelden dichter bij elkaar brengt. Zo stimuleren we jongeren zich te vestigen op de arbeidsmarkt en niet te blijven hangen in het sociale vangnet.”