18 november 2016

”Het zijn de kleine dingen die het verschil maken”

©foto: Jim Gregory 1, kick-off & fly-out Buzinezzclub Rotterdam 6 oktober 2016

©foto: Jim Gregory , kick-off & fly-out Buzinezzclub Rotterdam 6 oktober 2016

Willem van Dam is sinds kort coach bij de Buzinezzclub Rotterdam. Naast zijn bedrijf Ruimte aan Leren wil hij graag iets betekenen voor de samenleving. Bij de Buzinezzclub ondersteunt hij de jongeren bijvoorbeeld bij het voorbereiden van een pitch of het schrijven van een scherpe sollicitatiebrief. “De jongeren hebben zoveel meegemaakt, waardoor ze in een negatieve spiraal terecht zijn gekomen en dat is zonde! De jongeren hebben allemaal een talent of een passie waarmee ze ver kunnen komen en ik wil ze daarbij ondersteunen.” De Buzinezzclub interviewde coach Willem over zijn ervaring bij de Buzinezzclub.

Per toeval is Willem in aanraking gekomen met de Buzinezzclub. Tijdens een netwerkevent leerde hij coach Chris Noordam kennen. “Chris nam mij mee naar de kick-off van de Buzinezzclub Rotterdam (start van het programma). Op dit event stelden oud members zich voor. De manier waarop zij dat deden was prachtig. Zo vertelden de members waar ze stonden en wat ze in die korte periode allemaal hadden bereikt. Het was inspirerend en dat was voor mij een reden om mij aan te melden als coach bij de Buzinezzclub.”

 Wie is Willem van Dam?
Willem: “Een bevlogen man die graag  met anderen samen werkt en positief in het leven staat. Het leven zit niet altijd mee en daar moet je mee dealen. Maar als je positief in het leven staat zal het leven je toelachen en dan komen er mooie dingen op je pad. Om deze resultaten te behalen heb je af en toe anderen nodig. Het is daarom belangrijk om samen te werken met anderen; dat kan je helpen om verder te komen.  Zelf hecht ik veel waarde aan het onderhouden van relaties. Ik probeer een aantal principes die ik in het leven heb ontdekt over te dragen aan anderen. Bijvoorbeeld: zorg dat je er bent, laat zien wie je  bent en wat je kan. Dus kruip niet weg maar treed op de voorgrond. Het is hierbij belangrijk dat je dit op het juiste moment doet, dit is een kwestie van timing. Vergeet vooral de kleine dingen niet, zoals op tijd komen op afspraken. Behandel anderen zoals jij ook behandeld wil worden!”

 Wat voor bedrijf is Ruimte aan leren?
Mijn bedrijf houdt zich bezig met het ondersteunen van onderwijsinstellingen bij innovaties en veranderingen. Naast het bedenken van concepten, coach ik ook docenten en managers van sommige scholen op het gebied van ontwikkelingen in de maatschappij. Denk hierbij aan het effectief gebruiken van smartphones in de lessen.”

 In je blog van september 2016 heb je ook een stukje geschreven over jeugdwerkloosheid, waarom? 
“Jongeren zijn niet altijd even gelukkig met de route die mede door het onderwijssysteem is ontstaan. Veel jongeren lopen tegen de klippen op en komen steeds verder aan de zijkant te staan. Er zijn nou eenmaal leerlingen die druk en onhandig zijn en het lastig vinden om te luisteren. Daar is helaas niet altijd plaats voor en dat maakt het moeilijk. Die jongeren kom ik tegen en dan vraag ik me af hoe dit komt. Het ligt niet 1-op-1 aan de jongeren zoals het systeem doet geloven. Het ligt aan beide partijen.”

 Wat was jouw eerste beeld van de Buzinezzclub?
“Ik zie vooral jongeren die hun leven weer op de rails proberen te krijgen. De meeste members hebben veel meegemaakt. Je ziet dat ze daardoor niet altijd even goed weten waar te beginnen, maar de Buzinezzclub laat hen ontdekken waar ze goed in zijn. Door middel van de trainingen en workshops, inspireert en motiveert de Buzinezzclub members op de juiste manier. Hierdoor zijn de meeste members vastberaden om wat van de toekomst te maken. Het zal niet bij iedereen 100% lukken, maar een heel groot deel zal succes behalen en veel sterker in het leven staan. Dat komt omdat members het toch zelf moeten doen, de Buzinezzclub biedt alleen de tools.”

 Waarom is een coach hebben belangrijk?
“Je kan veel van elkaar leren. Een coach kan je in contact brengen met anderen of je ondersteunen wanneer je ergens tegenaan loopt. Als coach is het belangrijk om vragen te stellen: hoe heb je het gedaan, welk plan heb je en hoe ga je dit aanpakken. Vervolgens kan je de members steunen in de stappen die hij/zij zelf moet ondernemen.”

 Wat kunnen members van jou verwachten? 
“Ik heb een goed luisterend oor, ik stel veel vragen en heb een groot netwerk. Er zijn veel belangrijke vaardigheden waarbij ik members kan ondersteunen, zoals het voeren van gesprekken. Maar ook op het gebied van ondernemerschap. Bij het ondernemerschap komt veel kijken, denk hierbij aan: presenteren, offertes, acquisitie, netwerken, investeren, noem maar op.

 Wat verwacht u van de members? 
“Ik vind het belangrijk dat de members afspraken nakomen en punten uit de trainingen en workshops gebruiken, bijvoorbeeld: doen wat je belooft en een ‘aanpakkers’ mentaliteit ontwikkelen. Hierdoor kan de member in korte tijd grote stappen maken. Zelf denk ik dat het maken van de juiste afspraken een goede basis is om met elkaar aan de slag te gaan.”

Meer weten over het bedrijf van Willem van Dam?
Website: www.ruimteaanleren.nl
LinkedIn: Willem van Dam