19 februari 2016

“Het is voor een Coach belangrijk om jezelf overbodig te maken’’

27-1-206 buzz grid17 (43)

Edwin Boiten is één van de eerste Coaches die zich heeft aangemeld sinds het bestaan van de Buzinezzclub. Één van de dingen die hij leuk vindt, is een bijdrage leveren aan de omgeving waar hij woont. Zo is hij terecht gekomen bij de Buzinezzclub. ‘’Een mooi initiatief! Waarin de werkwijze mij erg aanspreekt. Het is belangrijk dat er altijd iemand is die in de jongeren gelooft. Dat is één van de dingen die ik graag doe.”

In september 2014 leerde Edwin en Member Mohamed elkaar kennen. Bij de Buzinezzclub Rotterdam. Ze  verschillen erg van elkaar, toch is er een mooie klik ontstaan. ‘’Mohamed is een jongen met een ontzettend open houding! Hij is enorm vrolijk, zeker gezien het feit wat hij allemaal heeft meegemaakt. Dat maakte het voor Mohammed ook wel weer lastig om door te pakken. Door samen heldere afspraken te maken, hebben wij grote stappen kunnen maken.’’

Welke afspraken hebben jullie met elkaar gemaakt?
Edwin: ‘’We moeten elkaar vertrouwen. Dat betekent niet dat je altijd lief voor elkaar moet zijn, maar het betekent wel dat je eerlijk bent naar elkaar. Door die eerlijkheid zorg je ervoor, dat een ander in je gelooft. Niet om hem kleiner te maken, maar om hem juist groter te maken. Dat zijn de afspraken die Mo en ik hebben gemaakt. Ik heb duidelijk aangegeven: ik ga het niet voor je doen, ik kan het niet. Al zou ik het willen, ik zou het niet eens kunnen. Je moet het zelf doen. Je kan met alles waar je tegenaan loopt  bij mij terecht, maar jij moet het doen!’’

Hoe was het contact met Mo?
‘’In het begin was het zoeken. Ik heb het initiatief bij Mo gelaten. Ik vind het belangrijk dat ik hulp bied als hij het vraagt. Anders ga ik hulp bieden die niet nodig is. Ten eerste heb je daar niet zoveel aan, want Mo heeft het op dat moment niet nodig. Ten tweede:  dan doe ik het eigenlijk meer voor mijzelf en niet voor Mo. Hij weet precies wanneer en wat hij nodig heeft.’’

Hoe bent u met de vragen van Mo omgegaan?
‘’Er waren momenten dat Mo geen vragen had, dan stelde ik de vraag voor hem. Dat zorgde er uiteindelijk voor dat hij weer met vragen kwam. Zo konden we verder werken met de punten waar hij tegenaan liep. In zijn situatie was het niet alleen zo dat zijn opleiding of wensen als ondernemer belangrijk waren, maar ook de situatie waar hij in zat. Met allerlei soorten lastige financiële zaken die als een soort blok aan zijn been waren. Zelf wist hij eigenlijk nooit precies of dat blok weg zou gaan. Dat was een hele lastige situatie. Op een gegeven moment hebben we alles op een rijtje gezet om  vervolgens een situatie te creëren waarin je kan bouwen en waarin je weer verder kan. Dat is best een lang traject geweest. Voor Mo zeker niet eenvoudig, maar hij heeft het wel gedaan!’’

Aan welke competenties moet een Coach voldoen?
‘’Ik denk dat je heel open en eerlijk moet communiceren. Je moet durven te benoemen wat jou dwars zit als Coach en wat je wel en niet fijn vindt, andersom moet een Member dit ook doen. Er moet echt een basis van vertrouwen zijn. Ik werd zelf met een wereld geconfronteerd die ik niet kende, dus het was voor mij ook wel schrikken. Dat betekent dat je als coach ook wel afstand moet houden. Het is de wereld van Mo en ik kan hem er bij helpen, waar nodig. Het is voor een Coach  belangrijk om jezelf overbodig te maken. Je moet ervoor zorgen dat de Members op een gegeven moment zelfverzekerd genoeg zijn om  hun eigen keuzes te maken.’’

Hoe bent u met de wereld van Mo omgegaan?
‘’Door met interesse te luisteren en te zorgen dat de oplossing bij Mo ligt. Ik kan Mo alleen ondersteunen in oplossingen die hij gaat uitvoeren. Ik kan de oplossing niet voor hem uitvoeren. Dat moet hij echt zelf doen.’’

Wat heb je van Mo geleerd?
‘’Wat ik van Mo heb geleerd is dat je kan geloven in jezelf. Hoe lastig een situatie ook is. Er is een stemmetje binnen in je hoofd die zegt: ‘het kan wel’. Het enige wat die stem nog nodig heeft is soms een stem buiten je hoofd van iemand anders die zegt: ‘dat vind ik ook’. Dat is denk ik de rol van een Coach.

Mo is altijd in zichzelf blijven geloven, en daarom ben ik zo trots op hem. Mo heeft zijn droom waar gemaakt en is nu ondernemer. Hij loopt met een grote smile rond. Het gaat niet allemaal van een leien dakje. Het is hartstikke hard werken en lastig om geld te verdienen. Lastig om klanten tevreden te stellen, want iedereen heeft op- en aanmerkingen, maar toch blijft hij doorzetten en dat doet hij goed!’’