16 december 2015

In gesprek met Ron Bakker, Coach bij de Buzinezzclub Drechtsteden

Buzz club dordt Juni (59)

Ron Bakker sloot zich in 2014 aan bij de Buzinezzclub Drechtsteden. Ron heeft carrière gemaakt als rayonmanager en schakelt nu met veel verschillende partijen. Als Coach put hij uit eigen ervaring en weet wat de jongeren meemaken: “ik wist rond mijn 18e ook niet wat ik wilde gaan doen. Toen had je nog dienstplicht en kon ik het leger invluchten.” Nu zet hij zijn kennis en ervaring in om jonge Dordtenaren vooruit te helpen. De Buzinezzclub sprak met hem over zijn beroepsopleiding, zijn Member Robin en de praktijk als Coach.

Ron: “Ik ben werkzaam als rayonmanager bij B&G Hekwerk. De functie bestaat uit adviseren, verkopen en het inmeten van totaaloplossingen op het gebied van buitenbeveiliging. Mijn dagen zijn nooit hetzelfde. Ik kan dagen hebben dat ik strak in pak loop en alleen architecten bezoek, maar er zijn ook dagen dat ik gewoon in mijn spijkerbroek met laarzen in het zand sta. Het werk is heel divers, dat is het mooie van dit beroep.

Hoe hoorde je van de Buzinezzclub?
Via een vriendin die me hierop attendeerde. Het sprak me aan omdat ik graag andere mensen wil helpen en ik wist rond mijn 18e ook niet wat ik wilde gaan doen. Toen had je nog dienstplicht en kon ik het leger invluchten. Maar daarna kom je uit het leger, je middelbare school niet afgemaakt en dan? Uiteindelijk ben ik ergens begonnen met het in elkaar zetten van meubeltjes bij een kantoorleverancier. Ik heb altijd geprobeerd verder te kijken dan het probleem voor handen. Nadenken over de volgende stap. Waar ga ik naar toe? Nu ben ik op een leeftijd dat ik mijn plafond al aardig heb bereikt en vind ik het leuk om andere mensen vooruit te helpen. Ik vind het leuk als mensen opbloeien!

Hoe is de coaching van Robin, jouw Member, verlopen?
Robin wilde heel graag! Hij had heel veel motivatie, een goed koppie en heel veel intellect. Hij wist zijn doel alleen niet te vangen. De ene dag wilde hij het leger en de volgende dag wilde hij de verzorging in, de dag daarop wilde hij weer verkoper worden. Daar hebben we ons op geconcentreerd: wie is Robin nou? Uiteindelijk wilde hij voor het leger gaan, maar is helaas niet door de selectie heengekomen. Daar raakte hij heel gefrustreerd en boos door, maar hij heeft zich uiteindelijk goed herpakt. Nu heeft hij een baan gevonden als procesoperator. Wel heel anders, maar hij voelt zich daar helemaal happy!

Leer je ook wat van de Members?
Ja, ik herkende mijzelf erg in Robin. Toen ik jong was had ik ook dat enthousiasme en die drive. Ik ben wel bij mijzelf ten raden gegaan: waar dat is gebleven? Daar ben ik mee aan de slag gegaan en heb op mijn werk de taakverdeling anders ingericht. Hierdoor heb ik veel minder frustraties op het werk. Robin heeft me hier met zijn enthousiasme op gewezen. Heel fijn en leuk om te ervaren!”