28 januari 2016

Gemeente bespaart 1,2 miljoen op uitkeringen

Rotterdam – Rotterdam heeft ongeveer 1,2 miljoen euro bespaard op uitkeringen van jongeren met het project Social Impact Bond. Dat heeft de gemeente gisteren bekendgemaakt.

 

In 2014 ging het project van start. ABN Amro, de Buzinezzclub en Start Foundation investeerden 680.000 euro om 160 werkloze jongeren te helpen aan een opleiding of baan. Een eerste groep van tachtig jongeren kreeg het afgelopen jaar les bij de Buzinezzclub om hun sterke punten te ontdekken en om zichzelf te presenteren. Inmiddels hebben 47 jongeren het traject succesvol doorlopen. Zeven van hen zijn een eigen bedrijf begonnen, 21 hebben een baan en 19 van hen zijn begonnen aan een opleiding. Hun uitkeringsduur verkort met ongeveer anderhalf jaar. De tweede groep van tachtig jongeren is bezig met dit traject.

Uit berekeningen van Deloitte blijkt dat jongeren in een vergelijkbare situaties gemiddeld 748 dagen een uitkering hebben. Deelnemers zaten gemiddeld 248 dagen in de bijstand. Dat leverde de gemeente een besparing van 1,2 miljoen.

Met deze besparing betaalt de gemeente ABN Amro, de Buzinezzclub en de Start Foundation terug. Ook krijgen zij 12 procent rendement. “De resultaten zijn nu goed”, zegt wethouder Maarten Struijvenberg (Werkgelegenheid, Leefbaar). “We hopen natuurlijk dat de resultaten lang gelden en zij niet weer terugvallen in een uitkering.” Mohammed Ben Souni, een van de deelnemers, heeft sinds 3 maanden een schildersbedrijf. “Door gebrek aan ervaring lukte het niet om een baan te vinden.” Ben Souni leerde het belang van marketing en hoe je je gedraagt naar de klant. “Ik verdien nu 2000 euro per maand.”

– Marjolein Kooyman

20160128 AD Gemeente bespaart 1,2 miljoen op uitkeringen_zwart_wit