2 februari 2017

“Ga je dromen achterna”

Buzinezzclub Utrecht

Van uitkering naar succes met de Buzinezzclub Utrecht


24.01.2017 UTRECHT – Jongeren met een uitkering komen moeilijk aan een baan, zo ook de Utrechtse Nora (22). Na het afronden van haar opleiding kwam Nora door privéomstandigheden in de uitkering. Via haar werkmatcher van de gemeente ontdekte ze de Buzinezzclub Utrecht. “Bij de Buzinezzclub kijken ze naar wat je wil en welke doelen daarbij horen. Bij andere programma’s is dit toch anders. Nu werkt Nora, in de laatste fase van het programma, aan het verwezenlijken van haar
droombaan: werken bij een kinderdagverblijf. Wethouder Victor Everhardt brengt op 24 januari een bezoek aan de Buzinezzclub Utrecht om de deelnemers zoals Nora, te feliciteren met de grote stappen die zij hebben gemaakt.

Jaarlijks doorlopen 100 jongeren het programma van de Buzinezzclub Utrecht. Naast het vieren van de successen uit de voorgaande ronde, start op 24 januari ook een nieuwe groep jongeren bij de Buzinezzclub. De komende maanden nemen zij deel aan het halfjaarprogramma met intensieve training, workshops en begeleiding van vrijwillige coaches uit het bedrijfsleven. Gemiddeld vindt 30% een baan die bij ze past, begint 20% met een opleiding en start 10% van de jongeren een eigen onderneming. Zoals Geda (25): “Ik ben nu bezig met het starten van mijn eigen bedrijf. Ik ga kleding ontwerpen voor moslima’s die zich kleden volgens de islamitische voorschriften, maar er ook trendy en leuk uit willen zien. Dat is momenteel best moeilijk in het westen.”

Kick-off Buzinezzclub Utrecht
De afgelopen maanden hebben de jongeren hard gewerkt aan het maken van hun plannen. Veel van hen zullen binnenkort niet meer afhankelijk zijn van een uitkering. Om hun voortgang te vieren en de nieuwe groep jongeren te verwelkomen organiseert de Buzinezzclub op 24 januari een kick-off in Utrecht, waar wethouder Victor Everhardt, vrijwillige coaches en partners van de Buzinezzclub de jongeren zullen toespreken.

Krachten bundelen om werkloze jongeren uit de uitkering te helpen
De Buzinezzclub Utrecht wordt mede mogelijk gemaakt door het ABN AMRO Social Impact Fund en het Oranje Fonds. De Buzinezzclub werkt met haar partners samen in een Social Impact Bond, een financiële constructie waarbij private partijen gezamenlijk investeren in de aanpak van een maatschappelijk probleem dat de overheid veel geld kost, zoals in dit geval jeugdwerkloosheid. De Buzinezzclub werkt 100% pay for success; pas wanneer de gemeente bespaart op uitkeringskosten, betaalt ze een deel van de besparing uit aan de Buzinezzclub en haar partners. Ook in Rotterdam, Eindhoven en de Drechtsteden kunnen jongeren deelnemen aan de Buzinezzclub. Jaarlijks volgen ruim 400 jongeren het programma.

Deelnemen
Er zijn nog plaatsen beschikbaar voor jongeren tot 30 jaar met een uitkering. Aanmelden kan via de website van de Buzinezzclub of via je contactpersoon bij de gemeente Utrecht. De Buzinezzclub is ook op zoek naar vrijwillige coaches die vanuit hun ervaring in het bedrijfsleven de jongeren willen ondersteunen. Kijk voor de voorwaarden op de website van de Buzinezzclub: www.buzinezzclub.nl.