3 maart 2016

Fly-out en uitreiking certificaten door wethouder Struijvenberg in Rotterdam

“De Buzinezzclub moet doorgaan met waar ze goed in is”

Op 2 maart vierde de Buzinezzclub de bijzondere resultaten van de najaarsronde in Rotterdam. De Buzinezzclub begeleidt jongeren met een uitkering richting een opleiding, baan of eigen onderneming, met als uitgangspunt de droom van jongeren. Maar liefst 23 jongeren ontvingen een certificaat uit handen van wethouder Maarten Struijvenberg (Werkgelegenheid en Economie), omdat zij niet meer afhankelijk zijn van een uitkering of belangrijke stappen hebben gezet richting de arbeidsmarkt. Zoals deelnemer Denis, die de eerste klanten werft voor zijn schoonmaakbedrijf Lionex Cleaning, of Bilge die ondanks haar chronische ziekte weer de motivatie vond om te starten met een opleiding. In april start een nieuwe groep jongeren bij de Buzinezzclub, vastberaden om op eigen benen te gaan staan en niet meer afhankelijk te zijn van een uitkering.

De aanpak van de Buzinezzclub wordt in vier steden aangeboden met de ambitie om landelijk de strijd aan te gaan met jeugdwerkloosheid. De Buzinezzclub gelooft in jongeren en biedt haar aanpak 100% pay for succes aan. Pas wanneer gemeenten besparen op uitkeringskosten, betalen ze een deel van de besparing uit. De Buzinezzclub biedt jongeren een intensief trainingsprogramma aan en brengt hen in een kansrijk netwerk. Jongeren met een bijstandsuitkering kunnen bij de Buzinezzclub een intensief halfjaarprogramma volgen, bestaande uit dagelijkse trainingen, workshops en persoonlijke coaching.

Ook speelt het bedrijfsleven een belangrijke rol bij de aanpak van de Buzinezzclub. Onder de noemer ‘Coach’ delen professionals en ondernemer hun kennis met jongeren. “Ik bekleed een hoge functie binnen ABN AMRO, maar ben ook Coach bij de Buzinezzclub”, vertelt Karin, Coach bij de Buzinezzclub Rotterdam. ”Ik leer veel van jongeren die ik coach, zij zijn de toekomst! Denk niet dat ik alleen de Members iets leer, maar via de Members leer ik misschien wel net zoveel. Ik heb een hele nieuwe wereld leren kennen.”

De eerste Social Impact Bond van Nederland
De aanpak van de Buzinezzclub Rotterdam ligt besloten in de eerste Social Impact Bond van Nederland, waarin in 2 jaar 160 jongeren werden begeleid richting de arbeidsmarkt. De Buzinezzclub lanceerde in 2014, samen met de gemeente Rotterdam, de Start Foundation en ABN AMRO de eerste Social Impact Bond (SIB) van Nederland. Een SIB is een resultaatgerichte financieringsmethode om maatschappelijke problemen aan te pakken die de overheid veel geld kosten. In een SIB maken investeerders, overheid en dienstverleners gezamenlijk afspraken over de te realiseren maatschappelijke opbrengst van de aanpak van het probleem en over de beloning bij succes. De investeerders stellen vooraf de benodigde financiering beschikbaar.

In december maakte wethouder Struijvenberg het succes van de eerste Social Impact Bond bekend: maar liefst 464 dagen verkorting op de gemiddelde uitkeringsduur van jongeren. Exact 59 procent van de eerste groep jongeren die via de Social Impact Bond deelnam aan de Buzinezzclub is sneller dan verwacht uitgestroomd naar werk, opleiding of eigen bedrijf. Op basis van het succesvolle resultaat start de gemeente Rotterdam een tweede SIB met de Buzinezzclub.

Wethouder Struijvenberg: “De gemeente Rotterdam, de Buzinezzclub en haar investeerders hebben als eerste in Nederland geëxperimenteerd met een Social Impact Bond. Daarmee hebben zij een risico genomen. Maar de resultaten zijn goed, sterker nog, ze zijn veel beter dan verwacht! De Buzinezzclub moet doorgaan met waar ze goed in is. Helaas kan niet iedereen deelnemen aan de Buzinezzclub, maar in de toekomst kunnen meer jongeren deelnemen aan het programma en zo succes behalen. Mijn tip voor jongeren is: laat je niet door tegenslagen uit het veld slaan. Leer hiermee omgaan en zet door. Dat geeft kracht!”

Ruben Koekoek, Innovation Manager ABN AMRO Social Impact Fund: “We zijn blij met de resultaten van de eerste Social Impact Bond. Complimenten aan de Members en de Buzinezzclub voor de fantastische resultaten! Wat mij aanspreekt aan de Buzinezzclub is dat het bij jongeren zelf begint. Het werkt niet als je iemand verplicht en zegt ‘ga dit doen!’. Het eigen initiatief is een belangrijke motivatie. ‘Wat wil ik en hoe bereik ik dat’, dat is het uitgangspunt van de Buzinezzclub en hier kan ik mij goed in vinden.“