3 september 2015

”Eten zoals bij de Surinamers thuis!”

Soeresh ontvangt certificaat van wethouder Baldewsingh. ©foto Jim Gregory, www.jimgregory.nl

Soeresh Baldew (27) heeft al jaren een droom: zijn eigen Surinaamse eethuis. Het openen van een horecazaak is in deze tijd geen eenvoudige opgave, laat staan voor een jongen van 27 jaar met een bijstandsuitkering. Dat het wel kan -met de juiste drive en motivatie- bewijst Soeresh die op 10 september de deuren opent van zijn eigen zaak. “Ik ben er klaar voor!“, vertelt de ondernemer die momenteel de puntjes op de i zet. ‘de Surinaamse Keuken’, aan de Loosduinse Hoofdstraat 88, wordt op donderdag 10 september feestelijk geopend door wethouder Baldewsingh vanaf 14.30 uur.

Van Vangnet naar Succesverhaal
Soeresh timmert al enige tijd aan zijn droom. Toen hij in maart 2014 mee kon doen aan de Buzinezzclub in Den Haag kwam zijn plan in een stroomversnelling. De Buzinezzclub, die jongeren met een bijstandsuitkering begeleidt richting een opleiding, baan of eigen onderneming, stimuleerde Baldew in het volgen van zijn droom en het schrijven van zijn ondernemingsplan. Kort daarna kon hij zijn plan pitchen bij het Regionaal Bureau Zelfstandigen en kwam hij in aanmerking voor een ondernemersuitkering en startkapitaal.

“Ik kreeg de ruimte en de vrijheid om te werken aan iets wat ik zelf heel graag wil. Dat stimuleerde enorm”, vertelt Soeresh. Directeur van de Buzinezzclub, Leo van Loon, benadrukt: “Bij de Buzinezzclub stellen we ‘alles draait om jou!’. De dromen van jongeren zijn bij ons het uitgangspunt en dat zie je terug in de resultaten. Maar liefst 60% van de jongeren is na het traject van de Buzinezzclub niet meer afhankelijk van een uitkering. Soeresh heeft keihard gewerkt om zijn ondernemingsplan perfect te maken en zijn zaak te kunnen openen. Hij is een voorbeeld voor andere Haagse jongeren, dat je dromen werkelijkheid kunnen worden.”

“Alles draait om jou”
Jongeren met een bijstandsuitkering kunnen bij de Buzinezzclub kosteloos workshops volgen van toptrainers. Bij de Buzinezzclub ligt de focus op ondernemerschap, maar ook ondersteuning bij het vinden van een passende baan of opleiding behoort tot de mogelijkheden. Na het vaste halfjaarprogramma van workshops en trainingen, worden de jongeren nog gemiddeld 2 jaar gecoacht door een coach (ondernemer of expert uit het bedrijfsleven). Met drie locaties begeleidt de Buzinezzclub landelijk 280 jongeren naar succes in de Drechtsteden, Rotterdam en Den Haag. De Buzinezzclub Den Haag wordt mede mogelijk gemaakt met steun van de gemeente Den Haag, Fonds 1818, Oranje Fonds, Stichting Boschhuysen, Stichting Levi Lassen en de inzet van de Rabobank.