28 april 2015

Eerste Jonge Starters Pitch in Dordrecht

In de middag van 28 april vond de eerste Jonge Starters Pitch plaats, een initiatief van de Buzinezzclub, Olympia Uitzendbureau & BNR Nieuwsradio. Tijdens het event krijgen jongeren die aangesloten zijn bij de Buzinezzclub de kans om een pitch te geven aan potentiële werk- of opdrachtgevers. De jongeren hebben de afgelopen maanden het trainingsprogramma van de Buzinezzclub gevolgd, om de bijstandsuitkering te verlaten en te starten aan een opleiding, betaalde baan of eigen onderneming. BNR Gangmakers -het opinieradioprogramma voor en door ondernemers- was middels een mobiele studio op locatie aanwezig. Een aantal ondernemende boegbeelden uit de regio, de Gangmakers, waren aanwezig om onder leiding van presentator Maarten Bouwhuis in debat te gaan met de jongeren en genodigden over verschillende stellingen. De uitzending is morgen vanaf 19.00 te beluisteren op BNR Nieuwsradio.

De Buzinezzclub begeleidt sinds 2009 jongeren met een bijstandsuitkering naar een opleiding, baan of bij de start van een eigen onderneming. Dit jaar nemen landelijk 280 jongeren deel aan de Buzinezzclub, waarvan jaarlijks 120 jongeren in de Drechtsteden. Een aantal van hen pitchen tijdens de Jonge Starters Pitch hun plan:

Dion: “Ik wil graag mijn eigen bedrijf Steam & Shine opbouwen. Ik wil me specialiseren in het stoomreinigen van auto’s, caravans en vrachtwagens. Met deze techniek kun je het interieur goed schoonmaken en de auto’s laten glimmen! Met een busje wil ik op locatie de auto’s schoonmaken. Het is bovendien milieuvriendelijk omdat het veel minder water gebruikt dan bijvoorbeeld een wasstraat.”

Pascal: “Als vader van drie kinderen merkte ik dat mijn kinderen ziek werden tijdens het fietsen door de regen. Momenteel ontwikkel ik een innovatieve kap voor fietsen, waarmee zij droog blijven. Ik heb zelf al een model gemaakt om deze in de toekomst in productie te nemen. Universeel en te bevestigen aan de handvatten van de fiets. In de toekomst wil ik dit graag verder professionaliseren met een eigen pand en productie.”

Robin: “Ik wil heel graag het leger in. De structuur die het me zal geven spreekt me erg aan. Het liefst wil ik iets betekenen voor Nederland in het Korps Mariniers. Als dat niet lukt wil ik graag iets met sport of kinderen met een handicap doen.”
Imane: “Ik zoek sinds januari een baan. Ik wil dit graag combineren met een opleiding, het liefst in de zorg. Helaas wordt er veel bezuinigd en blijkt het moeilijk iets te vinden. Ik ben me nog aan het oriënteren of ik andere kansen zie. Maar eigenlijk wil ik een baan combineren met een opleiding in de zorg, liefst iets met kinderen en gehandicapten. Daar ligt mijn hart: ik zoek een interessante stage die me de verschillende mogelijkheden kan laten zien, of een vrijwilligersplek om meer ervaring op te doen.”

Suwen: “Ik heb een opleiding afgerond tot secretaresse, niveau 3. Ik zoek momenteel een leuke baan. Het liefst vind ik een baan die aansluit bij mijn opleiding als receptioniste, secretaresse of baliemedewerker. Ook vind ik de detailhandel en kleding leuk. Ook heb ik ervaring in de zorg in mijn pakket, maar secretaresse is mijn doel.

Jasper: HBO ruimtelijke ordening en planologie: vastgoed en volkshuisvesting. Alles wat met ruimtelijke ordening te maken heeft. Het liefst volkshuisvesting: onderzoekend ingesteld, analytisch, adviseur of adviesbureau. Tijdens mijn stage heb ik een project gedaan naar de toegankelijkheid van de particuliere woningvoorraad. In die richting ga ik graag verder.

Winke: Ik ben al een tijdje bezig. Ik ben gestart met mijn eigen kledingmerk. Ik heb eindelijk alles wat ik nodig heb om m’n product goed neer te zetten. Sinds september richt ik me op de verkoop. Qua PR en marketing heb ik veel geleerd bij de Buzinezzclub. Ik ben er klaar voor! Dames en Heren jasjes colberts.

BNR Gangmakers
onder leiding van presentator Maarten Bouwhuis, debatteerden ‘gangmakers’ Leo van Loon (directeur Buzinezzclub), Paul Dirken (directeur bedrijven, Rabobank Nederland), Gijsbert Koren (Crowdfunding consultant) en Jefferson Dos Reis (senior member Buzinezzclub en stripboek producent) over twee stellingen: ‘banken moet ondernemers helpen met crowdfunding’ en ‘werkgevers die een sollicitant met een uitkering aannemen, moeten daarvoor extra worden beloond.’ Het debat, waarin ook genodigden en jongeren een bijdrage konden doen, wordt woensdag 29 april vanaf 19.00uur uitgezonden op BNR Nieuwsradio.