26 april 2017

Een landkaart naar succes

DANIËL MAAKT MET ZIJN BEDRIJF DANIELSMAPS FICTIEVE WERELDEN ZICHTBAAR

De Utrechtse jongere Daniël (23) was werkloos, had een gameverslaving en leefde van een uitkering. Via de gemeente kwam hij terecht bij de Buzinezzclub Utrecht: een organisatie die jongeren uitdaagt te ontdekken waar zij goed in zijn en ondersteunt bij het waarmaken van hun toekomstdromen. Zo ook de dromen van Daniël: “Ik wilde mijn eigen bedrijf opzetten en dat heb ik gedaan! Met Danielsmaps heb ik van mijn hobby mijn beroep kunnen maken.”

Van dromen werkelijkheid maken
“Voordat ik werkloos werd had ik veel verschillende baantjes. Ze waren saai, daagden me niet uit en motiveerden me niet. Dat is één van de belangrijkste redenen dat ik een eigen bedrijf wilde starten. Ik wil werken aan projecten die ik leuk vind en die me uitdagen. Ik had alleen geen idee hoe ik dat moest doen. Ik wist niet wat ik wilde. Vijf jaar geleden schetste ik mijn eerste landkaart. Sinds ik filmpjes ontdekte over bijzondere kaarten, veranderde dat schetsen in tekenen, ontwerpen en uitwerken. Maar hoe zette ik dat om naar werk?” vertelt Daniël. Hij maakte bij de Buzinezzclub een bedrijfsplan, leerde de markt kennen en kreeg begeleiding van een (vrijwillige) coach die hem in contact bracht met de juiste mensen. “Met die hulp ben ik Danielsmaps begonnen. Ik maak landkaarten voor schrijvers en game-ontwerpers, zoals kaarten van werelden als Lord of the Rings of Game of Thrones. Ik maak werelden zichtbaar die voor mensen onzichtbaar zijn.

Begeleiding van de Buzinezzclub
De Buzinezzclub hielp Daniël van zijn uitkering af. De organisatie ondersteunde hem bij de start van zijn bedrijf en motiveerde hem iets met zijn talent te doen. Hij werd gekoppeld aan een vrijwillige coach die hem in contact bracht met schrijvers. Brian Amjahad (hoofdtrainer Buzinezzclub): “Tijdens het halfjaar durende programma is Daniël erg gegroeid. Hij laat zien dat als je vol voor je toekomstdromen gaat, je alles kunt bereiken.”

Succesvolle aanpak jeugdwerkloosheid
De Buzinezzclub begeleidt jongeren met een uitkering richting een baan, opleiding of bij de start van een eigen onderneming. Het succesvolle halfjaarprogramma wordt momenteel aangeboden in vier steden: Rotterdam, Eindhoven, Utrecht en in Dordrecht en regio. Jaarlijks volgen ruim 400 jongeren het programma. 60% van hen heeft na afloop geen uitkering meer nodig. Gemiddeld start 10% een eigen onderneming, begint 20% met een passende opleiding en vindt 30% van de jongeren een baan die bij ze past.

Krachten bundelen om werkloze jongeren uit de uitkering te helpen
De Buzinezzclub Utrecht wordt mede mogelijk gemaakt door het ABN Social Impact Fund en het Oranje Fonds. Samen werken de partijen in het Social Impact Bond Buzinezzclub Utrecht (SIBBU): een financiële constructie waarbij private partijen investeren in een maatschappelijk probleem dat de overheid geld kost, zoals bijvoorbeeld jeugdwerkeloosheid. De investeerders krijgen door de gemeente uitbetaald op basis van de resultaten die door het project worden gerealiseerd.

De SIBBU heeft als doel werkloze jongeren met een uitkering op weg te helpen naar een opleiding, baan of ondernemerschap. De Buzinezzclub werkt 100% pay for success: pas wanneer de gemeente bespaart op uitkeringskosten, betaalt ze een deel van de besparing uit aan de Buzinezzclub.

Meer informatie over Danielsmaps vindt u op www.danielsmaps.com

Net als Daniël werken aan een succesvolle toekomst zonder uitkering? Kijk op www.buzinezzclub.nl/utrecht en meld je aan!