6 oktober 2016

‘’De kunst is niet opgeven, ondanks de nee die je constant krijgt’’

©foto: Jim Gregory. Kick-off Buzinezzclub Rotterdam Maart 2016

©foto: Jim Gregory

Senior Member Bilge (25) heeft een moeilijke tijd achter de rug. Jarenlang werkte ze gepassioneerd als kapster. Door ingrijpende lichamelijke klachten heeft ze haar vak op moeten geven. Ze werkte zes jaar in een kapsalon tot zij noodgedwongen in een bijstandsuitkering terecht kwam. ‘’Ik zat in een gat en wist mij geen raad meer. Ik bleef solliciteren, maar door mijn klachten wist ik toch dat ik niet aangenomen zu worden. Bij de Buzinezzclub heb ik weer zelfvertrouwen gekregen en kon ik mij richten op mijn toekomst.’’ Bilge is vastberaden om weer aan de slag te gaan. Ze richt zich op een thuisstudie ‘Sociale Zekerheid’ . In een interview met de Buzinezzclub verteld Bilge over de stappen die ze maakte en wat de Buzinezzclub voor haar heeft betekend.

In september 2015 heeft senior Member Bilge deelgenomen aan het Buzinezzclub programma. Het was een half jaar waarin ze grote stappen heeft gemaakt. ‘’Het was tijd voor een nieuwe start. Ik stond stil en dat is niks voor mij. Ik heb altijd gewerkt en ik wil daarom snel aan de slag!’’ Ze kan dan ook niet wachten om aan haar thuisstudie te beginnen. Over acht maanden hoopt ze klaar te zijn zodat zij direct aan de slag kan.

Je hebt je droombaan moeten opgeven, wat nu?
Bilge: ‘’Ik wil graag met mensen blijven werken. Dat vind ik erg belangrijk. In plaats van uiterlijke verzorging, wil ik mij nu richten op het persoonlijke vlak. Door eigen ervaring weet ik dat er veel gaten zijn waar mensen invallen door tegenslagen. Daar wil ik bij helpen. Zelf ben ik in een gat gevallen door mijn lichaam. Op een gegeven moment wist ik niet meer welke stappen ik moest ondernemen. Ik zat vast en wist niet meer wat ik wilde. Veel jongeren zitten in een soortgelijke situatie en dat is ook de reden dat ik met deze doelgroep wil werken. Ik wil graag mijn steentje bijdragen aan de maatschappij, net zoals de Buzinezzclub dat doet.’’

Hoe ben je met je lichamelijke klachten omgegaan?
‘’Het was lastig.Ik bleef solliciteren, maar wist eigenlijk al dat ik niet veel kans zou maken. Ik heb mijn lichamelijke klachten geaccepteerd ,zodat ik ermee om kangaan. Ik moet zoeken naar iets wat mijn lichaam wel kanook in de toekomst.

Wat was je eerste gevoel bij de Buzinezzclub?
‘’Ik had er zin in, maar wist niet wat ik kon verwachten. Ik hoopte in ieder geval dat ze mij konden sturen in de juiste richting en dat is ook gelukt! De begeleiding die ik kreeg bij de Buzinezzclub was top!’’

Hoe hebben de trainers je geholpen?
‘’Het is fijn dat je er niet alleen voor staat en dat je altijd kan aankloppen voor hulp. Hoofdtrainer Laura en Junior Trainer Nathalie zetten zich altijd 100% in voor de members. Laura heeft mij erg geholpen met mijn studiekeuze. Ze gaf tips en ideeën waar ik nooit op zou komen. Zo heeft zij ervoor gezorgd dat ik een thuisstudie kon doen. Voor mij is een reguliere opleiding niet mogelijk, omdat ik niet heel lang kan zitten. Maar als je in een uitkering zit, kun je niet zomaar een thuisstudie volgen. Er zijn bepaalde regelingen die het mogelijk maken om een thuisstudie te volgen. Nathalie heeft mij vooral geholpen met wat ik anders kan doen en met wie ik kan praten. Op alle vlakken heb ik hulp gehad. Een belangrijke tip: niet opgeven ondanks de nee die je constant krijgt! Je kunt zeggen dat Laura en Nathalie mijn steunpilaren zijn.‘’

Wat heb je geleerd tijdens het Buzinezzclub programma?
‘’Door de verschillende workshops heb ik vooral geleerd met een andere bril naar dingen te kijken. Het belangrijkste is dat je vooral moet ondernemen, de dingen die je wilt komen niet vanzelf naar je toe. Jij moet stappen zetten om er te komen. Naast het ondernemen is het vooral belangrijk om lef te tonen en vooral durven je dromen te realiseren. Hierdoor ben ik dingen anders aan gaan pakken.’’

Je hebt een Coach gehad hoe was dat?
‘’Het was fijn om gebruik te kunnen maken van een coach. Zij heeft andere inzichten en heeft bruikbare tips gegeven. Het is fijn dat er een netwerk beschikbaar is waar je gebruik van kunt maken.‘’

Welke tips heb je voor jongeren die in dezelfde situatie zitten?
‘’De jongeren moeten gaan voor wat ze willen, en zich niet laten ompraten. Je moet ook niet voor de makkelijkste opties gaan. Toen ik er doorheen zat solliciteerde ik voor baantjes die ik eigenlijk niet wilde., maar omdat je zo lang zonder werk zit ga je op een gegeven moment ook daarop solliciteren. Het werk dat je gaat doen moet bij je passen, anders is het meestal van korte duur. Blijf dromen en werk hard om je dromen waar te maken. Ga er achteraan en laat je niet stoppen, door niemand niet!’’