30 september 2015

”De Buzinezzclub weet jongeren uit een neerwaartse spiraal te halen!”

©foto Jim Gregory

©foto Jim Gregory

“Voor ik begon bij de Buzinezzclub had ik geen ritme in mijn leven en kon ik geen baan vinden”, Member Rammy is één van de jongeren die sinds maart deel heeft genomen aan het halfjaarprogramma van de Buzinezzclub. Hier vond hij een vaste baan bij een grote bouwmarkt in Rotterdam, met kansen om door te groeien tot floormanager. Samen met nog 24 Members van de Buzinezzclub Rotterdam is hij niet meer afhankelijk van een bijstandsuitkering. Wethouder Struijvenberg bezocht op 30 september de Buzinezzclub en overhandigde certificaten aan de jongeren, als bewijs van hun succes. Wethouder Struijvenberg: “De Buzinezzclub weet met hun benadering de jongeren uit een neerwaartse spiraal te halen. Ze leren hun dromen om te zetten in concrete doelen en daar met positieve energie aan te werken!” Tijdens de uitreikingceremonie pitchten Members de uitzonderlijke successen die zij behaalden bij de Buzinezzclub.

Alles Draait om Jou! Op drie locaties nemen 280 jongeren jaarlijks deel aan het programma van de Buzinezzclub, waarvan 80 in Rotterdam. Gemiddeld vindt 60% van de jongeren aansluiting op de arbeidsmarkt waardoor zij definitief verlost zijn van een uitkering. Uit onderzoek van Ortec, voor de gemeente Rotterdam, blijkt dat de uitkeringsduur gemiddeld met 7 maanden daalt met behulp van de Buzinezzclub formule. De Buzinezzclub richt zicht met name op jongeren die het ondernemerschap willen ontdekken of op zoek zijn naar een baan die bij ze past. Ook jongeren die niet direct weten in welke branche zij verder willen, ontplooien zich sterk bij de Buzinezzclub en worden gestimuleerd om terug naar school te gaan en hun talenten te ontdekken.

Dwayne: “Ik heb qua mentaliteit en discipline veel gehad aan de Buzinezzclub. Momenteel timmer ik aan de weg als DJ en conceptontwikkelaar en ben bezig met mijn boekingen. Mijn tip voor de nieuwe Members is: blijf in je zelf geloven tijdens de hoogte- en dieptepunten.”

Brienda: “Bij de Buzinezzclub heb ik mezelf beter leren kennen. Ik heb eigenlijk altijd hard gewerkt maar kwam toch in de bijstand. Ik had veel frustraties omdat ik niet meer aan het werk kon. Bij de Buzinezzclub heb ik mezelf herpakt en leren beheersen. Nu volg ik een BBL-opleiding waarbij ik werk bij KPN en studeer.”

Liveo: “Ik ben bij de Buzinezzclub mijn eigen bedrijf gestart in juridische dienstverlening en ontslagrecht. Ik zet momenteel de laatste puntjes op de ‘i’ van mijn financieel plan om een aanvraag te doen bij het Regionaal Bureau Zelfstandigen voor hulp en startkapitaal, maar ik start hoe dan ook! Ik studeer momenteel weer en kan nu al met mijn bedrijf veel werkervaring op doen.”

Agnieszka: “Ik ben van plan een Poolse bakkerij te starten in Rotterdam West. De Buzinezzclub heeft mij geholpen met een crowdfunding actie op www.voorjebuurt.nl waarmee ik mijn startkapitaal bij elkaar wil krijgen. Bij de Buzinezzclub heb ik, met behulp van mijn Coach Margeet, veel focus gekregen. Ik wilde van alles, maar richt me nu op wat ik echt wil.”

Najaarsronde
Gelijktijdig met de uitreikingceremonie is een nieuwe groep van 40 jonge Rotterdammers gestart aan het programma. Deze najaarsronde is de laatste in een reeks van 4 rondes in het kader van de Social Impact Bond. Om de bijstandsuitkering te verlaten kunnen jongeren kosteloos trainingen en workshops volgen bij de Buzinezzclub. De nieuwe ‘Members’ nemen de komende maanden deel aan workshops, trainingen en krijgen begeleiding van professionals en experts uit het werkveld.

De eerste Social Impact Bond van Nederland
De Buzinezzclub maakt deel uit van de eerste Nederlandse Social Impact Bond (SIB). In deze innovatieve financiële constructie investeren private partijen in de aanpak van een maatschappelijk probleem dat de overheid veel geld kost. De overheid betaalt hen terug met een deel van het geld dat zij hierdoor bespaart, inclusief een eventueel rendement. De najaarsronde van 2015 is de laatste in een reeks van 4 rondes waarna de balans opgemaakt zal worden van het effect van een Social Impact Bond.