11 oktober 2016

Kick-off & Fly-out in Rotterdam

“De aanpak van de Buzinezzclub tegen jeugdwerkloosheid werkt”

 

kickoff-rotterdam

Banen liggen niet voor het oprapen, zeker niet voor jongeren met een uitkering. De Buzinezzclub biedt in de gemeente Rotterdam uitkomst. Op 6 oktober reikte Wethouder Struijvenberg certificaten uit aan de jongeren, die na het doorlopen van het halfjaarprogramma, geen uitkering meer nodig hebben. “Ik wil de jongeren het volgende meegeven: zet door en blijf in jezelf geloven. Dan ben je iemand die regisseur is van zijn eigen toekomst.” De Buzinezzclub begeleidt jongeren richting de juiste opleiding, een baan of bij de start van een eigen onderneming. Uit onderzoek eerder dit jaar bleek dat de gemeente Rotterdam 1,2 miljoen bespaard heeft op bijstandsuitkeringen dankzij de Social Impact Bond. De Social Impact Bond is een samenwerking van sociale investeerders bestaande uit de ABN AMRO, Start Foundation en de Buzinezzclub.

“Bij de Buzinezzclub helpen we 400 jongeren per jaar naar een nieuwe toekomst; van kansarm naar kansrijk,” vertelt Leo van Loon (directeur van de Buzinezzclub). Jongeren tot 27 jaar met een uitkering kunnen deelnemen aan het programma van de Buzinezzclub. Daarin nemen ze onder meer deel aan intensieve trainingen en persoonlijke coaching. De coaching wordt verstrekt door ondernemers en professionals die vrijwillig de jongeren één-op-één helpen bij het realiseren van hun doelen.

Ook coach Sanela beaamt dat: “Ik ben ontzettend dankbaar dat ik de jongeren mag helpen bij het waarmaken van hun toekomstdromen. Ik kan hier jongeren helpen hoger op te komen.”

Social Impact Bond Buzinezzclub Rotterdam in het kort De Buzinezzclub werkt met ABN AMRO en Start Foundation samen in een Social Impact Bond, een financiële constructie waarbij private partijen investeren in een maatschappelijk probleem dat de overheid veel geld kost. De Social Impact Bond Buzinezzclub Rotterdam heeft als doel om werkloze jongeren met een uitkering in Rotterdam op weg te helpen naar een opleiding, baan of ondernemerschap. In december zijn de eerste resultaten gepresenteerd. Gemiddeld zijn jongeren 464 dagen korter afhankelijk van een uitkering. De Buzinezzclub werkt 100% pay for success; pas wanneer de gemeente bespaart op uitkeringskosten, betaalt ze een deel van de besparing uit.

Karin van Barneveld (ABN AMRO): “Door de samenwerking tussen de Buzinezzclub en de ABN AMRO brengen we de ideeën van jongeren en de kennis van de bank samen.” Richard de Wee (ABN AMRO) wil de jongeren het volgende meegeven: “Het is ontzettend belangrijk om de juiste motivatie te hebben. Dat kom je ook de momenten door wanneer het even niet mee zit.”

Rotterdamse jongeren uit de uitkering
Tot nu toe heeft de Buzinezzclub ervoor gezorgd dat honderden jongeren in Rotterdam geen uitkering meer nodig hebben. Gemiddeld start 10% een eigen onderneming, begint 20% met een passende opleiding en 30% van de jongeren vindt een baan die bij ze past. De aanpak van de Buzinezzclub is succesvol in vier steden en sinds dinsdag is ook de vijfde vestiging in Eindhoven geopend. Jaarlijks begeleidt de Buzinezzclub ongeveer 400 jongeren, waarvan gemiddeld 60% niet meer afhankelijk is van een uitkering.

Zoals Leandro: “Ik heb na het volgen van het programma mijn eigen kledingmerk (Wild Stripes) opgezet en ik ben begonnen met een studie. Ik wil de nieuwe members meegeven dat ze zich 100% moeten geven.“

Deelnemen
Er zijn nog een aantal plaatsen beschikbaar voor jongeren tot 27 jaar met een uitkering. Aanmelden kan via de website van de Buzinezzclub.nl/rotterdam010. Ook kunnen jongeren zich via het Jongerenloket aanmelden voor de Buzinezzclub. Daarvoor kunnen jongeren contact opnemen met hun jongerencoach van de gemeente Rotterdam.