11 november 2016

Buzinezzclub wint internationale prijs voor aanpak jeugdwerkloosheid

Directeur Leo van loon op de E.L.I.S.A.N conferentie

Directeur Leo van loon op de E.L.I.S.A.N conferentie

Eerste Social Impact Bond in Rotterdam deelt ervaringen op conferentie in Athene

Op 10 en 11 november organiseert The Regional Union of Municipalities of Attica (P.E.D.A.) in samenwerking met The European Network for Inclusion and Local Social Action (E.L.I.S.A.N.) een Europese conferentie over ondernemerschap door jongeren in Athene. Leo van Loon (directeur Buzinezzclub) spreekt namens gemeente Rotterdam over de aanpak van jeugdwerkloosheid. Ook neemt hij daar een award voor ‘Best European Practices Supporting Youth Self-Employment’ in ontvangst voor het succes van die aanpak met de eerste Social Impact Bond.

De Buzinezzclub startte in december 2013 de eerste Social Impact Bond in Rotterdam. De gemeente bespaarde met deze aanpak in één jaar 1,2 miljoen euro. Een Social Impact Bond is een financiële constructie waarbij private partijen samen investeren in een maatschappelijk probleem dat de overheid veel geld kost. De Buzinezzclub is koploper op het gebied van deze innovatieve samenwerkingen. Momenteel zijn er drie Social Impact Bonds door de Buzinezzclub afgesloten in Rotterdam, Utrecht en Eindhoven.

Succesvolle aanpak jeugdwerkloosheid
De Buzinezzclub begeleidt jongeren met een uitkering richting een baan, opleiding of bij de start van een eigen onderneming. Het succesvolle halfjaarprogramma wordt momenteel aangeboden in vijf steden: Rotterdam, Eindhoven, Utrecht, Den Haag en in de Drechtsteden. 60% van de jongeren die het Buzinezzclub programma doorloopt, heeft na afloop geen uitkering meer nodig. Gemiddeld start 10% een eigen onderneming, begint 20% met een passende opleiding en vindt 30% van de jongeren een baan die bij ze past.

Krachten bundelen om werkloze jongeren uit de uitkering te helpen
In Rotterdam bestaat de Social Impact Bond uit de ABN AMRO Social Impact Fund, Start Foundation, het Oranje Fonds, de Buzinezzclub en gemeente Rotterdam. De partijen investeren in een driejarige samenwerking, waarin de Buzinezzclub jongeren uit de uitkering helpt. De Buzinezzclub werkt 100% pay for succes: pas wanneer de gemeente bespaart op de uitkeringskosten, betaalt ze een deel van de besparing uit aan de investeerders. De nadruk bij deze aanpak ligt op duurzaamheid. Wanneer de jongere voor lange tijd geen uitkering nodig heeft, wordt er een hoger rendement aan de investeerders uitbetaald. In Rotterdam waren jongeren die het Buzinezzclub programma doorliepen 15 maanden sneller uit de uitkering.

Prijzen voor ‘Best European Practices Supporting Youth Self-Employment’
De Buzinezzclub is koploper op het gebied van Social Impact Bonds in Europa. De eerste die zij afsloot met gemeente Rotterdam, was zelfs een wereldprimeur. Voor het eerst investeerde de sociaal ondernemer (Leo van Loon) zelf ook mee. Deze innovatieve constructie won een award op de conferentie ‘Best European Practices Supporting Youth Self-Employment’ in Athene. Vandaag gaf Leo van Loon namens de gemeente Rotterdam een lezing over de problematiek en aanpak van jeugdwerkloosheid in Rotterdam. Morgen neemt hij de prestigieuze award en de geldprijs van € 1.000 in ontvangst. Tijdens de conferentie wisselen bestuurders, partijen en organisaties informatie uit over hun ervaringen, best practices en ideeën over hoe men het beste kan samenwerken om ondernemerschap onder jongeren in Europa te vergroten en jeugdwerkloosheid zo te bestrijden.