21 september 2016

Buzinezzclub Utrecht gaat succesvol de strijd aan met jeugdwerkloosheid

©foto: Jim Gregory, kick-off Buzinezzclub Utrecht

©foto: Jim Gregory, kick-off Buzinezzclub Utrecht

[Persbericht] 20.09.2016 UTRECHT – Banen liggen niet voor het oprapen, zeker niet voor jongeren met een uitkering. De Buzinezzclub biedt in de gemeente Utrecht uitkomst. Jaarlijks doorlopen zo’n 80 tot 100 jongeren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt het succesvolle programma van de Buzinezzclub Utrecht. Op 20 september verwelkomt de Buzinezzclub de derde groep jongeren en neemt afscheid van de vorige groep. Zoals de fictieve landkaartenmaker en ondernemer Daniël: “De Buzinezzclub heeft mij geholpen de juiste stappen te zetten, een ondernemingsplan te maken en alle praktische dingen eromheen goed te organiseren.”

“De fly-out en kick-off in Utrecht staan in het teken van onze members. De jongeren die starten en die het programma goed doorlopen. Dat succes laten we zien door te tonen waar onze members mee bezig zijn,” vertelt Leo van Loon (directeur van de Buzinezzclub). Jongeren tot 30 jaar met een uitkering kunnen deelnemen aan het programma van de Buzinezzclub. Daarin nemen ze onder meer deel aan persoonlijke coaching en intensieve workshops. Tot maximaal drie jaar kunnen de jongeren rekenen op de support van de Buzinezzclub, mede dankzij de vrijwillige coaches; professionals en ondernemers uit het werkveld.

Dit jaar wordt een extra bijzonder jaar in Utrecht. Serena Scholte (manager Social Impact Factory): “We gaan samenwonen met de Buzinezzclub. De Social Impact Factory wordt een plek voor sociaal ondernemers. We hopen dat de jongeren zich daar ook thuis gaan voelen, zich kunnen ontwikkelen en zichzelf daar kunnen zijn. Mijn tip aan de jongeren is de volgende: creëer de baan die je wil en ga ervoor. Pak je kansen.”

Dat vindt ook Erik Zwaart, Sectorbanker Overheid & Onderwijs bij ABN AMRO. “Veel medewerkers van ABN AMRO werken als coach bij de Buzinezzclub. In mijn carrière heb ik een switch gemaakt en mijn loopbaan omgegooid. Ik ben een Master of Business Administration opleiding gaan volgen. Via die weg ben ik bij mijn droomfunctie gekomen. Mijn tip aan de jongeren: laat anderen niet voor jou beslissen, maar beslis zelf wat je wil en dwing het af.”

Social Impact Bond Buzinezzclub Utrecht
De Buzinezzclub Utrecht wordt mede mogelijk gemaakt door het ABN Social Social Impact Fund, het Oranje Fonds en de gemeente Utrecht. Samen werken de partijen in het Social Impact Bond Buzinezzclub Utrecht (SIBBU): een financiële constructie waarbij private partijen investeren in een maatschappelijk probleem dat de overheid geld kost, zoals bijvoorbeeld jeugdwerkloosheid. De investeerders krijgen door de gemeente uitbetaald op basis van de resultaten die door het project worden gerealiseerd.

De SIBBU heeft als doel werkloze jongeren met een uitkering op weg helpen naar een baan, opleiding of ondernemerschap. De Buzinezzclub werkt 100% pay for success: pas wanneer de gemeente bespaart op uitkeringskosten, betaalt ze een deel van de besparing uit aan de investeerders en de Buzinezzclub.

Succesvolle aanpak
De aanpak van de Buzinezzclub is succesvol in vier steden. Binnenkort opent de vijfde vestiging in Eindhoven. Daarmee begeleidt de Buzinezzclub ongeveer 400 jongeren per jaar. Van de deelnemers slaagt gemiddeld 60% van de jongeren, waardoor zij niet meer afhankelijk zijn van een uitkering. 10% start een eigen onderneming, 20% met een passende opleiding en 30% van de jongeren vindt een baan die bij ze past.

Zoals Kadeem, die mensen de Caribische keuken wil laten ontdekken. “Ik ben dankzij het programma een eigen onderneming gestart. Ik werkte altijd al in de keuken, maar nu wil ik iets voor mezelf beginnen. De Buzinezzclub helpt me dit waar te maken. Uiteindelijk wil ik een eigen restaurant in het centrum van Utrecht.” Of Astrid, die geleerd heeft hoe ze haar droom om een kinderkapsalon te openen kan waarmaken.

Deelnemen
Er zijn nog plaatsen beschikbaar voor jongeren tot 30 jaar met een uitkering. Aanmelden kan via de website van de Buzinezzclub of contactpersoon bij de gemeente Utrecht. De Buzinezzclub is ook op zoek naar vrijwillige coaches die vanuit hun ervaring in het bedrijfsleven de jongeren willen ondersteunen. Kijk voor de voorwaarden op de website.