4 april 2016

Back to school en bouwen aan je toekomst

BuzClub 29-10-2015 (92)

Dromen waarmaken doe je in stappen: je hebt verschillende bouwstenen nodig om je tot professional te ontwikkelen en succes te behalen. Vaak begint het met een opleiding, maar wat kies je? En trek je dat wel, weer terug naar de schoolbanken? Edita (22), Member van de Buzinezzclub Dordrecht, vertelt je haar verhaal: “Nu volg ik een opleiding ‘helpende zorg en welzijn’ op het DaVinci College. Ik vind het mooi om mensen te helpen bij dingen die zij niet meer kunnen, het is een mooi beroep.”

Edita: “Toen ik begon bij de Buzinezzclub had ik eigenlijk geen werkervaring. Ik zat in een uitkering en stond stil. Voordat ik in een uitkering kwam werkte ik in de horeca, maar dat vond ik lichamelijk te zwaar. Dit wilde ik liever niet meer, het was niets voor mij. Veel liever wilde ik een opleiding volgen. Ik zocht een leuke dagbesteding, vastigheid en uitzicht op een leuke toekomst. De zorg voor ouderen heeft me altijd getrokken. Nu volg ik de opleiding ‘helpende zorg en welzijn’. Bij De Helpende hand Sterrenburg loop ik nu stage. Je werkt helemaal zelfstandig, je gaat alleen naar de cliënten toe en doet eigenlijk alles alleen. In het begin was het lastig, omdat je bij mensen thuis komt die je nog niet kent. Dus je weet niet wat je van hen kunt verwachten en andersom. Dat was wel spannend. Uiteindelijk maak je een klik met mensen en leer je hen goed kennen. De Buzinezzclub heeft mij geholpen met mijn intakegesprekken voor school.

Ze hadden bruikbare tips zoals een stevige hand geven, iemand recht in de ogen aankijken, zelfverzekerd overkomen en weten waar je het over hebt. Ook wezen ze me op de positieve kanten als het mis ging of tegen zat. Op een gegeven moment dacht ik ‘wat doe ik hier nog? Waarom moet ik hier zitten?’ Toen gaven zij ook aan: “je hoeft niks, je mag!” Ze begrijpen je. Ze weten waar wij doorheen gaan. Zo bouw je het beetje bij beetje op. Ik kon altijd terecht bij de trainers. Ik kon altijd mijn verhaal kwijt en zij gaven dan gelukkig weer tips.
Op een gegeven moment zie je toch in dat het helpt. Ik ben zo lang uit de running geweest. Bij de Buizinezzclub kwam ik weer een beetje in het ritme, met vroeg aanwezig zijn en op tijd naar bed gaan. Het heeft me wel echt geholpen. Ze hebben me gepusht om door te zetten.
Dat had ik nodig!”