14 juli 2017

Ik ben een stap dichterbij mijn droom

samet

Op 4 oktober 2016 opende de Buzinezzclub haar deuren in Eindhoven. Drie jaar lang kunnen ruim 300 jongeren kosteloos deelnemen aan het Buzinezzclub-programma. Eén van de jongeren die deelnam aan het programma is de negentienjarige Samet. “Dankzij de Buzinezzclub ben ik een stap dichter bij mijn droom. Ik volg momenteel een ICT-opleiding en werk bij Paradigit.” Via een vriend kwam hij voor het eerst in aanraking met de Buzinezzclub. In dit interview deelt Samet zijn ervaringen en toekomstplannen.

Nadat hij was gestopt met zijn studie besloot hij om fulltime te gaan werken. “In het begin solliciteerde ik erg veel en was ik gemotiveerd. Maar doordat ik geen reacties kreeg op mijn sollicitatiebrieven raakte ik gedemotiveerd en vroeg ik me af of het nog wel nut had. Ik twijfelde erover om weer naar school toe te gaan. Ik wist niet welke opleiding ik moest volgen. Bij de Buzinezzclub kwam hier verandering in.”

In het intakegesprek werd gevraagd naar jouw droom. Kun je daar wat meer over vertellen?
Hoofdtrainer Jolanda vertelde tijdens het intakegesprek dat ik de lat hoog kon leggen dus dat deed ik. Ik wil graag gameontwikkelaar worden, omdat ik zelf al heel lang game. Het lijkt mij erg tof om een game te ontwikkelen die door duizenden of misschien wel miljoenen mensen wordt gespeeld. Maar dat is een lange termijn doelstelling. Eerst wil ik mijn opleiding afronden, zodat ik daarna kan starten aan de niveau 4 opleiding. Als ik beide opleidingen heb afgerond wil ik gaan werken. Vervolgens wil ik naast mijn werk een opleiding volgen voor gameontwikkelaar.

 Hoe waren de eerste paar weken van de Buzinezzclub?
De eerste paar weken waren erg leerzaam. We deden verschillende oefeningen waarin je je passie en dromen achterhaalt, elkaar beter leert kennen en een plan ontwikkelt om je doel te realiseren. Gedurende het Buzinezzclub-programma kregen we verschillende workshops. Zo leerden we een goede sollicitatiebrief en cv op te stellen en hoe belangrijk netwerken is. Hier heb ik een hoop van geleerd. Ook kregen we de kans om ons plan/idee te pitchen. Ik kreeg positieve reacties over mijn pitch. Daar was ik erg blij mee!

 Hoe gaat het op werk en school?
Vier dagen in de week werk ik bij Paradigit, een computerwinkel. Ik ben hier veel bezig met computers. Precies wat ik wil en dit is dan ook de stap in de goede richting. Paradigit is een leuke werkplek. Naast mijn werk ga ik één dag in de week naar school toe. Op de opleiding leer ik om servers te maken.

 Wat heb jij aan de Buzinezzclub gehad?
De Buzinezzclub heeft mij gemotiveerd om mijn dromen waar te maken. De trainingen, workshops en coachingsgesprekken hebben mij laten inzien dat er overal wel een kans is. Het is vooral belangrijk om gebruik te maken van je eigen netwerk.

 Waarom zou je de Buzinezzclub aan anderen jongeren?
Ik zou de Buzinezzclub zeker aanraden aan andere jongeren! Je leert hier een hoop. Dankzij de Buzinezzclub heb ik een stap in de goede richting gezet. Je kan altijd bij de trainers terecht om te praten of sparren over verschillende dingen en dat is fijn. Daarnaast zit je met anderen jongeren die allemaal werken aan een kansrijke toekomst. Hier leer je ook weer van.”