18 augustus 2017

“Afgewezen worden is nooit leuk. Alles is een leermoment!”

Navin

De Buzinezzclub interviewde senior member Navin in de Huiskamer op Den Haag centraal. Een plek waar de freelancejournalist regelmatig verschillende professionals interviewt. Dit keer zijn de rollen omgedraaid. Navin startte in maart 2015 aan het Buzinezzclub avontuur. De Hagenaar wilde totaal iets anders doen ook al heeft hij zijn master privaatrecht op zak. “Het is niet het pad wat de meeste mensen volgen, maar voor mij de juiste!” In een interview blikt Navin terug op zijn tijd bij de Buzinezzclub.

Hij belandde twee maanden na zijn studie, waarin hij intensief solliciteerde, in de uitkering.  Navin: “Ik was gemotiveerd om een baan te zoeken. Alleen wilde ik geen baan in de rechten, ik wilde gewoon een baan. Wat ik bij de Buzinezzclub heb geleerd is dat dit niet de juiste instelling is om een baan te vinden.”

Wat waren jouw verwachtingen van de Buzinezzclub?
Ik had totaal geen verwachtingen van de Buzinezzclub. Wel had ik het gevoel dat deze gemotiveerde club mij verder kon helpen. Niet in de vorm van een baan, maar als leermoment, omdat er veel getalenteerde mensen bij de Buzinezzclub werken.

Hoe waren de eerste paar weken van het Buzinezzclub programma?
Super leuk! In de eerste paar weken krijg je best wat theorie, zoals ‘The Golden Circle’. Dit model zal heel mijn leven bijblijven. Zo is mijn ‘why’: schrijven het enige waar ik echt goed in ben en toch wel talent voor heb, vind ik. Als je een bedrijf start of je dromen achterna gaat dan moet je iets gaan doen waar je 24 uur lang mee bezig kan en wil zijn. Bij mij zijn dat niet heel veel dingen behalve het schrijven. Dit zou ik de hele dag kunnen doen en er over kunnen praten. Wat ook fijn was bij de Buzinezzclub is dat er veel interactie is tussen de trainers en de members. Je krijgt lesstof, je mag erover nadenken en tegelijkertijd in de praktijk toepassen. De leukste soort studies kun je gelijk in de praktijk brengen.

Waar komt die passie voor schrijven vandaan?
Dat weet ik niet zo goed. Volgens mij ben ik er altijd al mee bezig geweest. Ik heb veel gelezen toen ik klein was. Ik was het jongetje dat het maximaal aantal boeken bij de bibliotheek leende. Op school heb ik ook altijd mijn best gedaan tijdens schrijfopdrachten zoals essays. Ik heb eerlijk gezegd niet heel veel tijd besteed aan studiemateriaal behalve aan mijn scriptie. Voor de Buzinezzclub heb ik er nooit over nagedacht om iets met schrijven te gaan doen. Niemand had mij ooit verteld dat ik hier ooit mijn carrière van kon maken. Wat de meeste jongeren te horen krijgen: zoek maar een baan in deeconomie, dat is veilig. Maar dat werkt dus niet!

Hoe waren de workshops bij de Buzinezzclub?
De workshops waren erg inspirerend. Het zijn vaak gastsprekers die al een hoop hebben bereikt. Veel verschillende verhalen met duidelijke boodschappen. Het komt er op neer dat je je droom moet achtervolgen en dan kun je succesvol worden. Het is leuk dat je, je aan de verhalen kan spiegelen. Hier krijg je ook de bevestiging dat het wel kan als je maar je dromen achterna gaat, alleen dan kun je succes krijgen. Dat soort verhalen hoor je niet zo vaak. Ik kreeg hier meer vertrouwen door.

Wat heb je bij de Buzinezzclub geleerd?
Bij de Buzinezzclub heb ik gewerkt aan mijn businessplan. Ik had nog geen idee waar ik moest beginnen. Hans heeft me hierbij goed ondersteund. Ik heb toen een bussinessplan geschreven voor een applicatie. Uiteindelijk is dit hem niet geworden. Toch heb ik hier
veel profijt van gehad bij het schrijven van mijn businessplan voor mijn huidige bedrijf.

Hoe ben je terecht gekomen bij het Algemeen Dagblad?
Ik heb een opleiding van zes maanden gevolgd, waarvan ik drie maanden stage moest lopen. Tijdens deze opleiding heb ik aangegeven dat ik graag bij het AD stage wilde lopen. Ik heb contact met het AD gehad en mocht aan de slag als stagiair. Op mijn eerste stagedag had ik al een goede indruk achter gelaten. Dit komt mede doordat ik vanuit mijn studie goed ben voorbereid en bij de Buzinezzclub heb ik geleerd dat je de
eerste dag op stage moet knallen en dan komt het wel goed. Dit advies heb ik meegenomen en dat heb ik dus ook gedaan. Op de eerste dag had ik een super goed verhaal geschreven waar ik veel complimenten over heb gekregen en daardoor mocht ik als freelancer blijven.

Wat voor artikelen schrijf je?
Ik schrijf nu vooral artikelen over technologie en innovatie. Maar dan meer gericht op techniek in het dagelijkse leven. Zo heb ik geschreven over een pizza-automaat dat ze op stations willen plaatsen. Dit soort artikelen schrijven is erg leuk omdat je met veel gepassioneerde ondernemers in contact komt. Het is leuk om ondernemers een platform te bieden waar hun idee onder de aandacht wordt gebracht.”